Військові на передовій відмовляються від демілітаризації, бо не довіряють Росії

Військові на передовій відмовляються від демілітаризації, бо не довіряють Росії

Фото: Facebook/ВМС ЗС України

Командири кажуть, що не залишатимуть позицій, якщо потрібно буде відходити на менш вигідні.

Демілітаризація трьох зон фронту на Донбасі має розпочатися найближчим часом, однак уже має своїх противників на передовій. Військові кажуть, що втратять вигідні позиції та стануть більш вразливими перед ворогом, якому неможна довіряти, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Пілотними ділянками, згідно нової рамкової угоди тристоронної контактної групи в Мінську, стали три населених пункти: Станиця Луганська та Золоте на Луганщині та район селише Петровське в секторі "Маріуполь". Процедура відведення наступна: обидві сторони мають дзеркально відвести армії на один кілометр від позицій, які займають зараз. Таким чином утвориться нейтральна зона у два кілометри у довжину та ширину. "Вони не будуть бачити один одного ні в біноклі, ні снайпери. Це дуже невеликі ділянки. Вони пов'язані з гуманітарним інтересом – КПВВ, міст та інші обставини", - пояснив переговорник Євген Марчук.

На Луганщині розпочалися роботи по розведенню сторін

На Луганщині розпочалися роботи по розведенню сторін

Розведення контролюватиме ОБСЄ та спільна місія з контролю по припиненню вогню. Умови, за яких це стане реальністю, прості: має бути сім днів повної тиші на цих ділянках. Проте через те, що лінія фронту неоднорідна, далеко не всюди вийде дотриматись формату. "Командир роти каже: я не можу відійти на кілометр, бо я піду в низину, а ті підуть нагору - ми втрачаємо тоді. Треба шукати інші варіанти", - каже Марчук.

Будь-яке пересування військ та техніки у буферній зоні вважатиметься порушенням. Якщо досвід все-таки буде вдалим – сторони перейдуть до демілітаризації інших ділянок фронту. Проте, всі прекрасно пам'ятають, чого варті домовленості з Росією. "Я вам нагадаю випадок із Дебальцевим: досягнуто Мінськ-2, за яким Дебальцеве мало залишитися за Україною, а насправді окупанти продовжували активні бойові дії із застосуванням усього спектру озброєнь", - каже координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець.

Кореспондент ТСН Євген Назаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація