Військові підозрюють, що російські окупанти обрали тактику "анаконди" супроти України

Військові підозрюють, що російські окупанти обрали тактику "анаконди" супроти України

Фото: ТСН

Армія готова захищати державу, але офіцери свідомі, що це буде нелегко.

Перехресним вогнем бойовики на лінії фронту намагаються демаскувати позиції українських воїнів. Щойно сідає сонце, військових починають поливати свинцем з усіх боків, і серед свинцевого різнокаліберного дощу дуже легко пропустити найстрашніше – снайперський постріл, ідеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

"Та це ще вони спокійно ведуть в даній ситуації. Буває набагато веселіше", - зізнається під час атаки окупантів один із бійців ЗСУ. Лише на перший погляд ворожий обстріл здається хаотичним. "Вони хочуть виявити наші позиції. Темний час. Спалахи видно", - каже один із солдатів. "Виявити нашу вогневу потужність. Щоби ми показали, що в нас є", - додає другий. У розвідку боєм противник вирушає ледве не щоночі, але перемагає, хоч це і важко вдається, саме українська армія.

Росія б`є по цілях біля Одеси і застосовує секретну зброю на Донбасі

Росія б`є по цілях біля Одеси і застосовує секретну зброю на Донбасі

З початку Операції Об'єднаних Сил звільнено 15 квадратних кілометрів української землі, але на противагу тактиці повільного просування ЗСУ, Росія обирає стратегію анаконди – непомітно стискає кільце на всіх напрямках, суходолі і морі. Місцеве “гарматне м'ясо” підсилюють боєприпасами, вже не ховаючись від спостерігачів ОБСЄ. "Автомобільні колони йдуть і селища Російське, там дуже серйозна база боєприпасів, на котрій ідеально організовано роботу", - розповів колишній заступник командира бригади бойовиків Володимир Бакланов.

Селище Російське розташоване в Ростовській області поруч з кордоном України. Звідти везуть усе те, чого немає в українській армії. Потім на українських позиціях знаходять частини боєприпасів, яких у нашій державі досі не бачили. Як-от протитанкової ракети “Малютка”, котра в Україні давно знята з озброєння – а вона прилетіла на КПП "Майорськ" неподалік Горлівки з території, контрольованої росіянами. "Українська армія її не використовує, тому це явний доказ того, що воює російська зброя. Тут старе утилізовується або нове випробовується. Тут маленький полігон для Росії", - пояснює офіцер ЗСУ на прізвисько “Кмітливий”.

На українцях випробовують нові системи, які роблять оборону сліпою та глухою. "Не працює ні радіозв’язок, ні телефонний зв’язок. І глушиться конкретно протягом доби", - розповів боєць Операції Об'єднаних Сил із псевдо “Майкл”. Росіяни притягнули на окупований Донбас цілий арсенал радіоелектронної боротьби: "Леєр-3", "Красуха-2", "Репелент-1" та найновітніший комплекс “Биліна”. Ця техніка виробляється виключно в РФ, а найновіша система “Биліна” лише проходить випробування в російській армії.

Проте в ОБСЄ старанно уникають називати системи російськими. "Ми не робимо припущення про походження цього обладнання. Але той, хто читає наші звіти, може зробити власні висновки", - пояснив заступник голови СММ ОБСЄ Александр Хуг.

Виглядає на те, що противник скрізь шукає слабкі місця. На морі російська "анаконда" затягує зашморг на шиї української економіки – вже кілька місяців поспіль блокує українські вантажі в Азовському морі та закриває його для навчань просто навпроти українських портів. Експерти б'ють на сполох і говорять про те, що Україна поступово втрачає Азов. Вигадливий монстр пробує задушити вже й Чорне – спочатку від мису Тарханкут і майже до гирла Дунаю. Там на перекритій ділянці відбулися стрільби фрегата "Адмірал Григорович". Російська пропаганда із задоволенням наголосила, що це сталося вперше у Чорному морі та ще й поруч із Одесою.

Україна у відповідь проводить випробування своєї протикорабельної ракети “Нептун”, ця зброя влучила в ціль на відстані сто кілометрів. Висновки секретаря Ради Нацбезпеки лунають, як попередження росіянам. “Ракета може вразити кораблі на відстані триста кілометрів і навіть в портах їхнього базування”, - заявив Олександр Турчинов. Але головне попередження агресору надходить з-за океану: американський десантний корабель “Карсон Сіті” вже у Чорному морі. Такого тут іще не бачили – величезний, проте напрочуд маневрений. Це футуристичне громаддя металу може на швидкості 80 км/год доправити цілий батальйон морських піхотинців. І це єдиний у світі тип великих десантних кораблів, який може воювати на мілководді. Такому, як, наприклад, Азовське море.

Кореспондент ТСН Андрій Цаплієнко

Повʼязані теми:

Наступна публікація