Військових хотіли опитати про переговори з терористами. Командування проведе перевірку

Військових хотіли опитати про переговори з терористами. Командування проведе перевірку

Фото: Associated Press

Волонтери опублікували фото указу.

Оперативне командування "Північ" проведе службову перевірку після появи фото розпорядження, яке передбачало проведення опитування військовослужбовців щодо ставлення до переговорів із терористами "ДНР" і "ЛНР".

Раніше Фонд "Повернись живим" оприлюднив документ, який нібито отримали у різних військових частинах у четвер, 23 травня.

"Командирам військових частин організувати та провести вивчення серед особового складу ставлення військовослужбовців стосовно можливих перемовин з "ДНР"/"ЛНР" та в термін до 16:00 24.05.2019 через управління морально-психологічного забезпечення (доповісти – ред) аналіз вивчення даного питання та можливі наслідки зазначеного", – йдеться в тексті, який сфотографували не повністю.

Фото: Facebook/Повернись живим

Волонтери повідомляють, що документ підписали ще 18 травня, тобто ще за старого керівництва ЗСУ.

"За даними наших джерел серед військових, на нараді 18 травня 2019 року у вже екс-начальника Генштабу Муженка говорили про можливі перемовини з Росією, а не з бойовиками "республік". І зрозуміти треба було ставлення суспільства до цього, а не військових", – додає фонд.

В оперативному командуванні "Північ" вже відреагували на цю інформацію.

"Зазначена в документі інформація мала на меті створення прогнозування можливих ризиків для громадян України та військовослужбовців Збройних Сил України та втілення упереджувальних заходів на майбутнє, щодо захисту цивільного населення", - йдеться у повідомленні на сторінці командування у соцмережі Facebook.

Зазначається, що цей документ вже втратив юридичну силу. Крім того, в ньому допущено викривлення інформації, яка мала бути направлена на усіх громадян України без виключення і не мала містити залучення військовослужбовців.

"В оперативному командуванні "Північ" з цього приводу призначено службову перевірку", – уточнили в оперативному командуванні  "Північ".

"Нагадаємо, що військовослужбовці Збройних Сил України не ведуть перемовин із незаконними збройними формуваннями та не приймають участі у політичних акціях", – наголошують у повідомленні.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський призначив главою Адміністрації президента свого радника з юридичних питань, юриста партії "Слуга народу" та одного із членів передвиборчого штабу Зеленського Андрія Богдана. 

У своєму першому інтерв'ю на посаді Богдан заявив про те, що якщо кінцеве рішення щодо переговорів з Російською Федерацією суспільство сприйме неоднозначно, то це питання може бути винесене на референдум.

У Кремлі, тим часом, заявили, що не збираються вести мирні переговори з Україною, бо між країнами "немає збройних конфліктів", а на Донбасі триває "громадянська війна".

Новий очільник Генштабу визначив для себе найперші завдання

Новий очільник Генштабу визначив для себе найперші завдання

Повʼязані теми:

Наступна публікація