Волкер назвав ситуацію на Донбасі найгіршою війною з часів кризи на Балканах 

Волкер назвав ситуацію на Донбасі найгіршою війною з часів кризи на Балканах 

Фото: УНІАН

З липня 2017 року по жовтень 2018 року в результаті конфлікту постраждали 450 цивільних людей.

На Донбасі триває війна, яка є найгіршою європейською війною з часів югославської кризи у 90-х роках минулого століття.

Про це заявив спеціальний представник Державного департаменту США з питань України посол Курт Волкер, - пише Укрінформ.

"Ситуація, яка завдає шкоди населенню на Сході України, залишається жахливою. Це акт війни, що триває у Європі. Він вже спричинив більше смертей в результаті війни в Європі з часів війни на Балканах у 90-і роки, і призвів до більшої кількості біженців, які з'явилися як результат війни в Європі, ніж будь-коли з часів Другої світової війни", - наголосив американський дипломат.

Він нагадав сумну статистику, за якою з липня 2017 року по жовтень 2018 року в результаті конфлікту постраждали 450 цивільних людей. Лише у цьому році, на початок жовтня 2018 року, 170 людей отримали поранення, і 42 людини – загинули. В результаті конфлікту було вбито більше 10 000 людей, з яких 3000 – цивільні особи. Ще більше 3,4 млн людей терміново потребують допомоги та захисту, надання послуг за всім спектром, включаючи забезпечення їжею, водою та укриттям.

"Існують пункти перетину між окупованими районами та рештою України. Це дуже небезпечні пункти перетину. Між тим, близько 1,3 мільйони перетинають цю лінію щомісяця. Люди їдуть, переважно, з окупованих територій в Україну та назад з метою дістати базове забезпечення та товари, а також щоб отримати доступ до урядових послуг", - зауважив Волкер.

Дипломат окремо звернув увагу на те, що багато з людей, які нині залишаються на окупованих територіях, є людьми похилого віку. Молоді люди були вимушені покинути домівки, щоб уникнути примусового залучення на військову службу, або для того, щоб знайти роботу та переправляти певні суми грошей своїм родинам, які залишилися.

"У цьому конфлікті в Україні було вже вбито більше українських військовослужбовців, більше жертв, ніж Америка понесла за весь час війни в Афганістані. Говорю про це, щоб дати вам уявлення про масштаб бойових дій та про жертви, які несе Україна", - сказав американський посол.

Він ще раз наголосив, що найгіршим у цій ситуації залишаються страждання мирних людей, які щодня відчувають фізичні страждання внаслідок конфлікту. Вони потерпають від відсутності свобод на окупованих територіях, вони гинуть на мінах та вибухових пристроях, вони знаходяться під постійною загрозою голоду, нестачі води, хвороб, і ці загрози постійно зростають.

"Це жахлива гуманітарна ситуація уражає Європу, і вона може бути припинена. Вона є такою, яку можливо упередити. Її можна упередити і вона може завершитися. Ми дійсно маємо тримати цю ситуацію серед головних тем та серед головних завдань, які постають перед людьми, для того, щоб вирішити цей конфлікт", - підкреслив представник Державного департаменту США.

На Донбасі окупанти зменшили інтенсивність обстрілів, однак застосовують переважно важке озброєння

На Донбасі окупанти зменшили інтенсивність обстрілів, однак застосовують переважно важке озброєння

Нагадаємо, що США запровадили нові санкції через агресію Росії проти України

Повʼязані теми:

Наступна публікація