Волонтерська група з Києва перетворилась на справжній цех із виготовлення сухих борщів на передову
У Києві волонтери роблять сухі борщі, фасують їх в упаковки і передають на передову. Таку технологію приготування називають "коломийською», бо саме звідти почалося виробництво перших партій сухого борщу, який не треба варити.
© Credits
Київські волонтери ідею підхопили і, крім червоного борщу, вже заготовляють іще й зелений, гороховий суп та розсольник, йдеться в ТСН.
Теперішнє виробництво виросло з маленької кухні, на якій поралося не більше 5 людей, розповідає Таїна, яка згуртувала всіх довкола. «Зараз уже не порахую. 150 - 200 людей у нас сушать овочі по Києву і Київській області. Передають нам, ми збираємо, мелемо, дрібнимо, фасуємо», - розповідає координаторка групи "Борщ для ЗСУ" Таїна Коротаєва.
Селяни передають м'ясо і зелень, фермери - овочі. Допомагають волонтери і підприємці. Приміщення на одному зі столичних ринків їм теж надали безкоштовно. «Це такий великий мурашник. Кожен, хто про нас дізнається, кожен хоче чимось допомогти, зараз допомагає дуже багато людей», - кажуть волонтерки.
У березні вони починали зі ста упаковок, а нині наростили свої потужності. І сьогодні беруться побити власний рекорд - нафасувати півтори тисячі упакувань, а це 9 тисяч порцій борщу. «Будемо фасувати ще більше, аби були продукти. Дуже багато розходується, бо на одну фасовку, наприклад, на 500 пакетів треба 200 кілограмів сирого м'яса, 300 кілограмів сирої капусти», - кажуть у групі.
Рецепт, за яким готують цей борщ, називають коломийським, бо саме там з'явилися перші партії борщу, який навіть не потрібно варити. Лише залити окропом. Таку рецептуру розробила Ганна Янковець. У 14-му жінка була вимушена покинути рідний Донецьк. А від початку повномасштабного вторгнення їй довелося виїжджати вже з Києва. І щойно приїхала до Коломиї, одразу взялася за борщ для українських захисників.
«Від першого разу ми вгадали з пропорціями, бо ми їх теж підбирали, їх не було готових. Я приблизно так, з досвіду, з перерахунку на сирі овочі, пропорції підібрала і діти були здивовані, бо все вийшло з першого разу і це було дуже смачно», - каже волонтерка Ганна.
Подібні борщі готують також на Полтавщині, Сумщині, Закарпатті, Волині та Івано-Франківщині. Київські волонтери надихнулися і розширили свій асортимент - почали готувати ще й сухі грибний та гороховий супи, розсольник і зелений борщ. «Нам так і кажуть військові, що як удома побували», - твердять волонтерки.
До кожного пакування вкладають дитячі малюнки. Наступного дня всі ці коробки вже поїдуть на схід, а волонтерки одразу ж візьмуться готувати наступну партію на передову.
Читайте також:
Жнива під обстрілами: комбайнери виходять в поля цілодобово поки рашисти не випалили врожай повністю