Ворожі дрони в небі, снайпери та голуби: як минає сьома зима війни на Донбасі

Ворожі дрони в небі, снайпери та голуби: як минає сьома зима війни на Донбасі

Фото: ТСН

Про війну тут нагадує усе. 

Сьома зима визвольної війни в районі Мар'їнки: військові, в білих маскхалатах, щодоби ходять стежками, де зовсім поруч, у кучугурах снігу, потонули приватні будинки, в яких за кількасот метрів од передової досі живуть цивільні. А поруч - ворог і фактично - лінія вогню, ворожі дрони в небі та снайпери чужинців, які сидять у засідках. 

Про це 21 січня йшлося в сюжеті ТСН.19:30

Одній з місцевих жителів - 79. На вулиці - таких як баба Валя, - ще троє. Останні, хто не кинув свої будинки та лишились жити на лінії вогню. Найважчі роки війни вона пересиділа в погребі. Чоловік помер. Лишилась одна на білому світі. Від розпачу і самотності рятують  українські воїни - бабусю підгодовують і провідують.

До війни у баби Валі були голуби. Птахів випустили як почались обстріли. Усе її обійстя побите скалками. Живе у літній кухні. Бо топити хату - нічим. Вугілля купує з пенсії. Це зараз вона може вийти на вулицю і не боячись, що зненацька щось вибухне. Хоча час до часу з териконів стріляють, але сюди долітає тільки відлуння.

А Іван на фронті вже 5 років. Воює від 2014 року. Колишній висотник-альпініст до своєї мирної професії так і не повернувся. На війні втратив багатьох побратимів, тож вдома на дембелі довго не всидів - через місяць повернувся.

Сніг рипить під ногами. Заметені опустілі вулиці та побиті кинуті будинки. "Русскій мір" добре пошматував Мар'їнку. Такий пейзаж шокував навіть, вояків які уперше потрапили сюди під час війни.

Про війну тут нагадує усе: від сепаратистського телебачення і радіо до нерозірваних снарядів і замінованих гектарів довколишньої території. Ворог не пішов, а лишень причаївся і вичікує. 

А тим часом баба Валя дивиться на розбитий снарядами голубник і плаче.  За 7 років війни додому повернувся перший голуб. 

Кореспондент Руслан Ярмолюк 

Ворожі дрони і снайпери: йде сьома зима визвольної війни в районі Мар'їнки

Ворожі дрони і снайпери: йде сьома зима визвольної війни в районі Мар'їнки

Повʼязані теми:

Наступна публікація