Вирушили до пекла. Вбивства, замахи та гучні відставки ватажків "ДНР" і "ЛНР"

Вирушили до пекла. Вбивства, замахи та гучні відставки ватажків "ДНР" і "ЛНР"

Фото: ТСН.ua

ТСН.ua зібрав список локальних керівників терористів, яких було вбито або усунуто від влади. 

31 серпня 2018 року у центрі окупованого Донецька підірвали ватажка терористів "ДНР" Олександра Захарченка.

Ім'я головного бойовика, на якого раніше здійснювалися невдалі замахи, поповнило довгий список ватажків терористів, яких було вбито, як "Моторолу" у жовтні 2016 року, або усунуто від влади, як Ігоря Плотницького, якому 2017-го довелося піти у відставку "за власним бажанням". 

Силове вирішення "кадрових" питань вже стало нормою у самопроголошених "республіках". Терористичне керівництво традиційно звинувачує  у замахах українських диверсантів. Проте насправді жодної з українських ДРГ після подібних випадків затримано ще не було. 

ТСН.ua зібрав список локальних ватажків, яких усували від влади. 

Зі схожою підбіркою "кадрів", складеною 2014 року, можна ознайомитися тут: Зламані Путіним солдатики.

Олександр Захарченко

Фото: Getty Images

31 серпня 2018 року захопленого бойовиками Донецька в кафе "Сепар" підірвали ватажка терористів "ДНР" Олександра Захарченка. Бомба вибухнула поряд із кафе. Захарченка було смертельно поранено. Він помер у лікарні.

Зазначимо, що раніше стався замах на життя Захарченка. За даними сепаратистів, у квітні на підконтрольній їм території вони затримали групу українців, у яких начебто виявили закамуфльований вибуховий пристрій.

"Ліквідаційна команда СБУ", кажуть бойовики, планувала здійснити вибух у стрілецькому комплексі "Артеміда" в Донецьку, коли Захарченко там з'явиться. Перед цим затримані нібито отримали від своїх спільників маршрути руху ватажка "ДНР" і місця його перебування.

До речі, цей фейк Захарченко використав як привід для створення потужного особистого полку охорони з понад тисячі бойовиків.

Олег Мамієв

Фото: facebook.com/zaharprilepin

18 травня російський письменник Захар Прилепін, який воює за "ДНР", повідомив про смерть Олега Мамієва з позивним "Мамай", командира "15 інтернаціональної бригади" бойовиків, яка відома як "Пятнашка". За його даними, бойовика знищили у гарячій точці в Авдіївці - так званій "промці".

Зазначимо, що на посаді очільника "Пятнашки" Мамієв змінив бойовика Ахра Авізба з позивним "Абхаз", якого бойовики підозрювали у вбивстві "Мотороли"

Згідно з повідомленням Прилєпіна, вбитий бойовик родом з Північної Осетії, але прощання і похорон відбудуться у "ДНР". 

Ігор Плотницький

Фото: Getty Images

Наприкінці літа 2016 року ватажок "ЛНР" Ігор Плотницький пережив замах на своє життя. Вранці 6 серпня в окупованому Луганську прогримів вибух, під час якого постраждав ватажок луганських бойовиків. Біля його автомобіля спрацював фугас. 

За даними ЗМІ, стан бойовика був важким, йому начебто робили операцію. Але вже 9 серпня Плотницький "сплив", розповівши про своїх заздрісників.

Після замаху, як зазначив активіст Дмитро Снєгирьов, у "ЛНР" активізувалися російські спецслужби. На його думку, замах міг бути результатом конфлікту між кланами Плотницького та "глави Міністерства держбезпеки" Леоніда Пасічника. Доказів цьому не надходило, проте нещодавно Пасічник таки зайняв пост головного луганського терориста, а Плотницькому довелося піти унаслідок розбірок з іншим своїм "колегою" очільником так званого "МВС ЛНР" Ігорем Корнетом.

Сварка Плотницького з Корнетом почалася місяць тому. Плотницький звинуватив Корнета в тому, що той не зміг запобігти низці диверсій проти бойовиків, та попросив залишити незаконно відібраний у луганчанки будинок. Плотницький через так званий суд звільнив Корнета. У свою чергу Корнет забарикадувався у своєму офісі в компанії колишніх беркутівців. 21 листопада будівлю, а заразом і весь центр окупованого міста, оточили прибічники Плотницького на бронетехніці, зі стрілецькою зброєю та гранатометами.

Ввечері того ж дня на допомогу Корнету прибули невідомі військові. Так звані зелені чоловічки за непідтвердженими, але дуже вірогідними, даними, приїхали з Росії. Кажуть, що допомагати Корнету приїхали із сусідньої "ДНР".

22 листопада Корнет оголосив себе "главою МЗС" "ЛНР" і повідомив, що в Луганську ведуться заходи з ліквідації залишків великої "диверсійно-розвідувальної групи".

23 листопада Плотницький виїхав з окупованого Луганська та прибув до Москви. Увечері 24 листопада стало відомо, що ватажок бойовиків "ЛНР" Плотницький подав у відставку. Цю інформацію озвучив "глава Міністерства держбезпеки ЛНР" Леонід Пасічник і сказав, що він буде виконувачем обов'язків "глави республіки". 

Володимир Макович

Фото: Facebook/Борис Борисов

У Донецьку помер один з колишніх лідерів сепаратистів "ДНР" Володимир Макович.

Відомості про причини смерті 54-річного терориста надходять різні. Одні російські ЗМІ повідомляють, що він помер через "пухлину головного мозку", інші пишуть про проблеми з серцем.

Макович відомий тим, що першим проголосив "Донецьку народну республіку" в залі засідань Донецької регіональної адміністрації в квітні 2014 року. Через кілька місяців, у липні 2014 року очолив "народну раду ДНР", а згодом Макович увійшов до складу тимчасового уряду. Пізніше Макович деякий час був главою так званого "парламенту" сепаратистського республіки.

Гіві

Фото: Скріншот

Вранці 8 лютого загинув командир батальйону "Сомалі" Михайло Толстих, відомий під позивним "Гіві". Близько 6-ї години ранку в його кабінеті у Донецьку спрацював вибуховий пристрій. Було виявлене обгоріле тіло бойовика.

Як пишуть ЗМІ, вибух стався унаслідок влучання снаряду вогнемета "Джміль".

Так звана "прокуратура "ДНР" заявила, що вийшла на ймовірних вбивць бойовика "Гіві", передбачувано звинувативши українську диверсійно-розвідувальну групу. Проте сумнівно, що українські диверсанти змогли би непоміченими пронести на базу "Сомалі" вогнемет.

"Гіві" на ряду із вбитим раніше "Моторолою" був одним із символів російської агресії на Донбасі. Він був відомий як любов'ю до гучних вечірок з танцями, так і до тортур та розстрілів військовополонених та мирних жителів.

Валерій Болотов

27 січня сепаратистське видання "Новоросія" з посиланням на джерело в так званому "Союзі Добровольців Донбасу" повідомило про смерть колишнього ватажка луганських бойовиків Валерія Болотова. Цю інформацію також підтвердили екс-глава "ДНР" Олександр Бородай і джерело, близьке до Болотова.

"Валерій Болотов помер, попередньо, від серцевого нападу у своїй квартирі в Москві дві години тому. Йому раптово стало погано", – повідомило джерело російським ЗМІ.

Болотов був першим "народним губернатором ЛНР", який брав активну участь у захопленні будівлі СБУ. Пішов "у відставку" у серпні 2014 року, поступившись місцем Ігорю Плотницькому. РБК зазначає, що в своєму останньому інтерв'ю Болотов різко розкритикував керівництво так званої "ЛНР" та заявив, що його позбавили поста в результаті змови.

Моторола

Фото: Подробности

Увечері 16 жовтня у Донецьку був вбитий один з ватажків "ДНР" Арсеній Павлов, відомий під кличкою "Моторола". За попередньою інформацією, його підірвали в ліфті будинку, в якому він проживав. В угрупованні "ДНР" у вбивстві Павлова звинуватили "українську диверсійно-розвідувальну групу".

"Моторола" був одним із найжорстокіших бойовиків "ДНР". Зокрема, він розстріляв полоненого українського військового Ігоря Брановицкого. Сам "Моторола" зізнався у вбивстві 15 полонених військовослужбовців Збройних сил України. В Україні він був оголошений в розшук.

Примітно, що Захарченко ще раніше розпускав чутки про спробу вбивства командира "розвідбатальйону ДНР" на прізвисько "Моторола".

Ватажок "ДНР" тоді заявив, що метою вибуху біля лікарні у Донецьку був замах на "Моторолу", який у цей момент начебто виходив з лікарні після перев'язки.

Звичайно ж бойовики звинуватили у цьому "українську диверсійно-розвідувальну групу".

Євгеній Жилін

Фото: vk.com/oldlentach

19 вересня сайт російського телеканалу Рен-ТВ повідомив про вбивство лідера харківської терористичної організації "Оплот" і противника Євромайдану Євгена Жиліна.

Вбивство сталося у ресторані "Ветерок" на території елітного селища Горки-2 в Одинцовському районі Московської області. Повідомляється, що кілер чекав на свою жертву за столиком в ресторані і відкрив вогонь, щойно він увійшов.

За даними джерел, однією з версій вбивства Жиліна розглядають бандитський переділ. Лідер Оплоту був не єдиною ціллю кілера. Вбивця також поцілив у знайомого Жиліна - Андрія Козирєва, - з яким той прийшов у ресторан. Козирєв вижив.

Жилін був ватажком проросійської організації "Оплот", яка довгий час діяла під виглядом бійцівського клубу. Члени організації брали активну участь в Антимайдані, а з початком війни на сході України стали воювати на боці бойовиків "ДНР" і "ЛНР".

На території, окупованій донецькими сепаратистами, був створений батальйон "Оплот", яким керував нинішній ватажок угруповання "ДНР" Олександр Захарченко. Також члени "Оплоту" підозрюються в декількох терактах на території Харкова.

Жилін перебував в розшуку. За даними МВС, він втік з України ще в лютому 2014 року.

Роман Лягін

Фото: Roman Lyagin/facebook

Як пишуть російські ЗМІ з посиланням на бойовиків, конфлікт Лягіна з керівництвом "ДНР" стався у рамках протистояння голови республіки Захарченка з "опозицією". Мовляв, Лягін погрожував розповісти пресі якісь "непорядні подробиці виборного процесу в "ДНР", і це було розцінено владою "ДНР" як спроба нанесення шкоди республіці в умовах воєнного часу". 

Крім того, Лягін перейшов на особистості й образив Захарченка. За підсумками цієї "розмови" Лягін отримав деякі тілесні ушкодження, тому його тимчасово "ізолювали", поки не зійдуть побої і не буде проведена "профілактика" щодо його можливих викриттів у пресі.

Олексій Мозговий

Фото: mk.ru

Ватажка банди "Призрак" Олексія Мозгового вбили у травні 2015 року. Він загинув унаслідок обстрілу його кортежу на трасі Луганськ-Алчевськ.

Ця смерть не була результатом дрібних образ і міжусобиць. Адже дії та заяви Мозгового йшли врозріз із командами з Кремля. Тож санкція на вбивство, швидше за все, була видана російським керівництвом невизнаних "республік". Про це свідчать і дані нардепа Антона Геращенка. Він повідомляв, що Мозгового ліквідували спецназівці ГРУ Росії.

Відомо, що Мозговий відкрито конфліктував з ватажком "ЛНР" Ігорем Плотницьким і не бажав виконувати накази з Москви.

Павло Дрьомов

Фото: rusvesna.su

Ще одна смерть в автівці. У грудні 2015 року ватажка "Першого казачого батальйону у "ЛНР" Павла Дрьомова підірвали у власному авто.

Дрьомов потрапив у немилість до російського керівництва бойовиків, був свідомий цього і знав про можливі наслідки. Про те, що Дрьомов передчував свою смерть, свідчить розмова, перехоплена раніше українською розвідкою. 

Воно й не дивно - його "казачки" готувалися оголосити недовіру "уряду республіки". А за непокору на окупованому Донбасі сплачують життям. Таким чином, Дрьомов став одним із "зачищених" бойовиків "ЛНР", які були не згодні зі стратегічною лінією Кремля про статус окупованих територій. 

Микола Козіцин

Фото: YouTube

Ще одному ватажку луганських "козачків" вдалося залишити Донбас без тілесних ушкоджень. Микола Козіцин конфліктував з озброєними формуваннями, які підпорядковувалися Плотницькому. Часто сутички супроводжувалися жертвами. Козіцина навіть арештовували так звана "влада ДНР". Взимку 2015 року стало відомо, що Козіцин втік до Росії.

У ЗМІ з'являлася інформація, що його вивели з Донбасу через незгоду з політикою офіційного Кремля щодо розвитку подій на Донбасі. Ймовірно, що бойовик не поплатився життям за критику ватажків "ЛНР-ДНР" лише тому, що висловлював неабияку лояльність Путіну-"імператору"

Олександр Ходаковський

Фото: УНІАН

Нещодавно одного з ватажків бойовиків "ДНР" посунули з посади секретаря радбезу самопроголошеної "республіки". Як повідомлялося на початку статті, Захарченко має свою "опозицію", одним із представників якої і був Ходаковський.

Ходаковський - колишній командир підрозділу "Альфа" в Управлінні СБУ в Донецькій області, який у 2014 році перейшов на бік сепаратистів та став комбатом "Востоку".

На часі опальний бойовик, який бореться з Захарченком за владу та грошові потоки, активно критикує його у своєму блозі на ЖЖ: "Не сумнівайтеся, панове: прийде час, я вас поставлю в один ганебний ряд, і тоді кожен, на кого наплювали ви, матиме можливість зробити вам у відповідь те ж саме - просто у ваші хитрі пики".

Сергій Косогоров

У лютому 2015 року в результаті перестрілки, яка тривала близько двох годин, "правоохоронці "ЛНР" затримали коменданта Красного Луча Сергія Косогорова. 

Причиною затримання назвали розбій, грабежі та незаконне утримання людини. Але, по суті, це був черговий випадок ліквідації представників непідконтрольних керівництву "ЛНР" збройних угруповань. Зокрема, "окружний отаман" Косогор відкрито критикував Плотницького та відмовився разом зі своїми бойвиками виходити в атаку Дебальцевого.

Зазначимо, що фактичним керівником Красного Луча "Косогор" став після того, як заточив у підвал мера міста, екс-регіоналку Марину Філліпову. А тепер він і сам опинився у підвалі.

Андрій Пургін

Протягом майже цілого року, з листопада 2014-го, Пургін займав посаду голови "Народної ради "ДНР". А у вересні 2015 року його посунули з посади. Тоді "спікером" фейкового парламенту став Денис Пушилін. Багато прихильників "ДНР" називали такий розвиток подій переворотом. 

Після цього Пургін зник. За даними розвідки, його разом із дружиною могли викрасти російські спецслужби. Пізніше бойовик знову почав роздавати інтерв'ю ЗМІ та розповів про свій новий проект, покликаний об'єднати прихильників "російської весни", які розчарувалися у "ДНР-ЛНР".

До речі, зараз ЗМІ згадують ім'я Пургіна поряд із Ходаковським, говорячи про так звану опозицію ватажку "ДНР" Захарченку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація