Якщо відправляють на війну без підготовки: мобілізованим українцям дали важливу пораду

Якщо відправляють на війну без підготовки: мобілізованим українцям дали важливу пораду

Юрист прокоментував резонансну загибель на фронті мобілізованого тернополянина Богдана Покітка.

Мобілізовані українці, якщо їх відправляють на війну без проходження необхідної підготовки, повинні писати скарги командуванню своєї військової частини. Якщо це не діє - звертатися до Генштабу та Міністерства оборони.

Про це розповів в ефірі "Сніданку з 1+1" під час всеукраїнського телемарафону адвокат Андрій Новак, коментуючи резонансну історію тернополянина Богдана Покітка, який загинув на фронті всього через місяць після отримання повістки.

Як наголосив юрист, "бувають ситуації, що на місцях не виконують вимог із підготовки бійців і одразу відправляють на передову".

"В ідеальному світі такого не має бути, і в принципі у нас, за словами військово-політичного керівництва, кожен мобілізований громадянин, який не має бойового досвіду, повинен пройти бойову підготовку. Однак у публічному доступі документів, які б унормовували, що має знати військовослужбовець, мобілізований, немає. Скоріше за все, це є під грифом ДСК - для службового користування. Ми, звичайні громадяни, не можемо цих документів побачити", - зазначив він.

За словами Новака, "це історія непоодинока, особливо в перші місяці війни я таких історій чув багато".

Адвокат пояснив, що мобілізовані мають робити в такій ситуації:

"Відразу писати рапорт на командира військової частини або на командира центру комплектування, щоб відправили на полігон, на підготовку. Якщо ж не відправляють, то скаржитись до ВСП - військової служби правопорядку, до військової прокуратури, в Генштаб, Міноборони. Писати скарги, що вас без підготовки бійця відправляють служити на передок".

Нагадаємо, 33-річний житель Тернополя Богдан Покітко загинув на фронті через місяць після того, як його мобілізували. Повістку чоловікові вручили на його день народження на зупинці громадського транспорту. Досвіду служби в армії Покітко не мав. Спочатку його зарахували до роти охорони Тернопільського військкомату - стояти в караулах та брати участь у роздаванні повісток. Навчання на полігоні чоловік не проходив. Менше ніж за місяць Богдана Покітка відправили до Донецької області на фронт. Мобілізований загинув під час ворожого обстрілу, пробувши на війні близько п'яти діб.

Прокуратура порушила кримінальне провадження за статтею 425 ККУ - недбале ставлення до військової служби. Встановлюється причетність осіб, імовірна недбалість яких призвела до тяжких наслідків. Максимальний термін покарання, передбачений санкцією статті, – від 5 до 8 років позбавлення волі.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація