З усього під’їзду будинку на Одещині вціліла єдина людина, яка і допомагала діставати тіла сусідів: як минала ніч пекла

Дата публікації
Перегляди
9107
Час на прочитання
4 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
З усього під’їзду будинку на Одещині вціліла єдина людина, яка і допомагала діставати тіла сусідів: як минала ніч пекла

21 загиблий і до 40 поранених, і під завалами ще шукають людей. Держава-терористка Росія цієї ночі атакувала ракетами Одещину. Зруйнована житлова дев’ятиповерхівка і дві бази відпочинку у курортному селищі Сергіївка - це Білгород-Дністровський район.

Досі триває пошуково-рятувальна операція на атакованій однією з ракет базі відпочинку, бо під завалами там могли залишитися люди. Тож зараз уся увага прикута до надзвичайників і до результатів їхньої роботи, йдеться в ТСН.

На базі відпочинку - вже четверо загиблих, але сподівання, що хтось уцілів, ще є. «За попередньою інформацією, на території бази відпочинку можуть чи могли, точніше, перебувати ще щонайменше двоє громадян, тому ми дуже обережно деблокуємо будівлю з тим, щоби вчасно знайти і за можливості надати першу медичну допомогу», – зазначає перший заступник міністра МВД України Євген Єнін.

«Рятувальники будуть працювати до того моменту, коли ми вже точно будемо знати, що під завалами нікого немає і що немає ніякої загрози для життя і здоров’я людей. А далі вже будуть, якщо буде потрібно, це вже будуть комунальні служби», - зазначає речниця ГУ ДСНС в Одеській області Марина Мартиненко.

А от друга ракета вдарила далі по житловій дев’ятиповерхівці. Вибух стався між другим та четвертим поверхами. Уламки впали на будівельний магазин на першому поверсі, і почалася пожежа.

Рятувальники змушені були гасити вогонь і шукати під завалами людей. Живими дістали вісьмох, а 16 були вже без ознак життя.

Понад 35 людей з порізами від уламків, вибуховими травмами та контузіями забрали до лікарні. Наразі двоє з них - у тяжкому стані, їх прооперували.

Ледь не по всьому селищу нині збирають уламки ракети. Попередньо відомо, що це ще радянські ракети Х-22, і їх запустили з ворожих літаків десь над окупованим Кримом. Поряд немає жодних військових об’єктів чи об’єктів критичної інфраструктури, тому експерти кажуть про певну помсту після деокупації ЗСУ острова Зміїний. Ворог намагається деморалізувати саме цивільне населення.

Як ракета влучає у дев’ятиповерхівку - зафіксувала камера спостереження сусіднього будинку. Близько першої ночі люди там почули два страшні вибухи, а потім почалося пекло. «Ну, це жах, ви розумієте, коли два удари - перший удар, думаєш, ну добре, цим все і закінчитися, і тут раптом другий, який саме в наш будинок. Дівчинка, з якою я працювала, вбило її. Дитину її принесли до швидкої на матраці, там розгорнений живіт повністю, маленький хлопчик», - розповідає Катерина.

Російська ракета влучила в будинок між другим та четвертим поверхами. Роман - єдиний у цьому під’їзді, кому вдалося вижити. Він саме приніс з вулиці дворове щеня і купав його у ванній кімнаті. Стіни захистили від уламків та осколків. «Це все відбувалося на моїх очах. Я просто дивом залишився живий, а все навколо мене, кого я знав, сусіди зверху і знизу, всі загинули. Я допомагав їхні тіла виносити, це все бачив, це дуже страшно», - каже Роман.

Люди почали вибігати на вулицю, до подвір’я в руїнах вже мчали швидкі. «Син знепритомнів, весь у крові, і все це з нього текло. Ні вікон, ні дверей. Зараз зайти до квартири - взагалі нічого немає, нічого, ні стіни, ні вхідних дверей, нічого. Не знаю, як жити далі», - каже мешканка будинку Галина.

Перший під’їзд будинку зруйнований вщент. Рятувальники пробираються через стіни пилу і диму, сподіваючись під завалами знайти людей. «Попередньо, було від 150 до 160 людей саме на той момент, коли влучила ракета, будинок був наполовину заселений. Окрім того, що було руйнування взагалі стін і перекриття, так само була пожежа в магазині поруч, рятувальники ліквідували пожежу на площі 100 квадратних метрів», - розповідає речниця ГУ ДСНС в Одеській області Марина Мартиненко.

ДСНСівці розділилися, бо одна з ракет прилетіла по сусідству з дев’ятиповерхівкою - там бази відпочинку. Одну будівлю - дитячого санаторію - вибух зруйнував дощенту. Другу - сильно пошкодив. Під завалами там теж опинилися люди. На ранок знайшли трьох загиблих - двох дорослих і дитину.

Коли розвиднілося, почали працювати експерти. Попередньо кажуть про запуск трьох ракет Х-22 під час прольоту ворожої авіації над окупованим Кримом.

Окрім зруйнованих баз відпочинку і дев’ятиповерхівки, у курортному селищі постраждали усі сусідні будинки, місцевий базар та ще велика кількість магазинчиків.

Читайте також:

Штурмовики із новітнім озброєнням знищили ворога під Авдіївкою і просунулись вперед

Один загинув, п'ятьох поранено: від ракетного удару у Сергіївці постраждали співробітники дитячого медцентру Молдови

В Україні можуть заборонити віськовозабов'язаним покидати мсце проживання без дозволу: ЗМІ повідомили деталі

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація