За час війни на Донбасі тисячі російських військових отримали медалі за бойові дії - Bellingcat

За час війни на Донбасі тисячі російських військових отримали медалі за бойові дії - Bellingcat

Фото: Reuters

Міжнародні розслідувачі отримали нові докази участі кадрових військових РФ у бойових діях на території України.

Від початку збройного конфлікту в Україні кількість нагороджених медалями за участь у бойових діях серед російських військових різко зросла. До такого висновку дійшла команда міжнародних розслідувачів Bellingcat, проаналізувавши відкриті джерела.

Журналісти знайшли в соцмережах сторінки військових РФ, які хваляться отриманими нагородами. Оскільки кожна нагорода має свій порядковий номер, розслідувачам вдалося з'ясувати, що саме у 2014 та у 2015 роках кількість усіх медалей раптово і різко зросла порівняно з кількістю медалей, що було вручено до 2014 р. В коментарях в соцмережах відзначають, що військове начальство забороняло публікувати інформацію про нагороди.

Зокрема, значну кількість медалей було видано "За бойові заслуги" – з 07.11.2014 до 18.02.2016 було вручено 4 300 таких нагород. Згідно зі статутом, вони вручаються тільки за участь в бойових діях.

Проаналізувавши дані за чотирма типами медалей, а саме "За бойові заслуги", "За відвагу", медаль Суворова і медаль Жукова, журналісти вирахували, що було вручено більше десяти тисяч медалей всіх чотирьох типів.

"Це вказує на те, що в цей період російська армія брала активну участь у найбільших бойових діях. Крім того, значна кількість вручених медалей трьох інших типів, нехарактерна для країни, що не веде бойових дій. Таким чином, представлені дані вказують на те, що в розглянутий період було вручено більше десяти тисяч медалей всіх чотирьох типів. Відповідно, можна зробити такий висновок: у 2014-2015 рр. тисячі російських військовослужбовців брали участь у бойових діях і були нагороджені медалями. Результати цього дослідження різко суперечать російським заявам, що в бойових діях в 2014 р. і в перші дві третини 2015 р. нинішні російські військовослужбовці не брали участь", - резюмують дослідники.

Фото: Bellingcat

Відзначимо, що раніше журналісти Bellingcat з відкритих джерел зібрали докази збиття малайзійського пасажирського лайнера Boeing над Донбасом з Бука, завезеного з російської території.

Повʼязані теми:

Наступна публікація