Заманили до "Азова" й били: в ООН заявляють про катування українськими військовими та правоохоронцями

Заманили до "Азова" й били: в ООН заявляють про катування українськими військовими та правоохоронцями

Фото: УНІАН

Правозахисники розповіли про випадки жорстокого поводження українських силовиків.

В ООН завили про низку випадків катування і жорстокого поводження з боку українських військових та правоохоронців щодо осіб, пов'язаних із подіями на Донбасі. Випадки відображені в дев'ятнадцятій доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) щодо ситуації з правами людини в Україні у період з 16 травня до 15 серпня 2017 року.

Зокрема, військовослужбовці Збройних Сил України затримували осіб за обвинуваченнями, пов'язаними з конфліктом, та тримали їх під вартою без зв'язку із зовнішнім світом протягом доби або більше, перш ніж передати їх до офіційних місць тримання під вартою.

"Наприклад, у червні 2017 року чотирьох осіб утримували під вартою без зв'язку із зовнішнім світом у підвалі, протягом приблизно 24 годин, за цей час одну жертву було побито, а іншій погрожували фізичним насильством, у тому числі з використанням електричного струму, задля того, щоб отримати від них інформацію", - йдеться в документі

Також УВКПЛ зафіксувало випадки арешту та тримання під вартою за обвинуваченнями в тероризмі щодо осіб, які ведуть господарську діяльність та сплачують "податки" до бюджету "Донецької народної республіки".

"Наприклад, чотири підприємці, які виїхали з Донецька після початку конфлікту, були затримані Службою безпеки України за обвинуваченнями у тероризмі за те, що вони вели господарську діяльність на території, контрольованій озброєними групами. Станом на 15 серпня 2017 року всі четверо залишаються у слідчому ізоляторі в Маріуполі. УВКПЛ занепокоєне тим, що за цими обвинуваченнями під вартою може утримуватися більше осіб", - вказано в доповіді.

Крім того, в ООН зафіксували "декілька випадків використання таких методик допитів, що можуть розглядатися як катування, у тому числі імітацію страти та використання електрошокера".

Зазначається, що про такі випадки часто повідомляють лише тоді, коли після порушення пройшло чимало часу, оскільки потерпілі залишаються під вартою або про них взагалі не повідомляють через побоювання переслідувань або недовіру до системи правосуддя.

Зокрема, 2 червня 2017 року у Краматорську невідомі чоловіки у чорному одязі без знаків розрізнення викрали жінку, йдеться в доповіді.

"Їй погрожували зброєю та протягом близько 90 хвилин допитували про її родину. Особи, що вчинили порушення, вимагали від неї надати інформацію про військову техніку озброєних груп. Коли вона відмовилася, її схопили за волосся та погрожували відвезти до лінії фронту. Після цього її привезли до лісу, навколо якого було маркування про те, що територію заміновано, та погрожували, що її змусять пройти через цей ліс. Нападники записали її "зізнання" на відеокамеру, а потім наказали їй негайно залишити місто і нікому не розповідати про те, що сталося, а інакше її вб'ють" - йдеться в доповіді УВКПЛ.

Крім того, згідно з документом, у травні 2017 року у Маріуполі жінку заманили до позицій батальйону "Азов", де їй зав'язали очі та відвезли у невідомому напрямі. Її били по колінах прикладом гвинтівки та погрожували поховати на місці, тому вона погодилася співпрацювати. Особи, які вчинили порушення, повідомили правоохоронним органам, що вони захопили члена озброєної групи, після чого співробітники поліції допитали її без присутності адвоката, і вона підписала протокол допиту, у якому визнала свою належність до озброєної групи. Наступного дня її "зізнання" було зняте на відеокамеру. Після цього її перевели до будівлі СБУ в Маріуполі, де їй довелося повторити своє зізнання двом співробітникам СБУ. Коли один з них вийшов з кабінету, інший зачинив двері зсередини та наказав їй зняти одяг для проведення фізичного огляду. Він зробив фотографії її шрамів та татуювань, не надаючи відповідних пояснень, через що жінка почувалася незручно.

"УВКПЛ зауважує, що примус до роздягання під час такого огляду, що проводився не медичним працівником, може розглядатися як сексуальне насильство. Після цього жінку відвезли до її помешкання, де було проведено обшук. Вона перебувала там із двома співробітниками СБУ протягом трьох днів. Тоді її привезли до суду, де співробітник СБУ двічі вдарив її у живіт, що викликало сильний біль". Правозахисники додали, що військова прокуратура розпочала кримінальне провадження з приводу дій співробітників СБУ.

Доповідь щодо ситуації з правами людини в Україні 16 травня – 15 серпня 2017 року from tsnua

Повʼязані теми:

Наступна публікація