Замість Плотницького – "Магадан". Що відомо про нового ватажка бойовиків "ЛНР"

Замість Плотницького – "Магадан". Що відомо про нового ватажка бойовиків "ЛНР"

Леонід Пасічник раніше працював в СБУ.

Новим тимчасовим виконувачем обов'язків "глави ЛНР" буде 47-річний Леонід Пасічник із позивним "Магадан", який до цього був "міністром державної безпеки ЛНР». Попередній ватажок бойовиків Ігор Плотницький після кількаденних розбірок у Луганську написав заяву про звільнення.

Пасічник родом з Луганська. Народився в міліцейській сім'ї. Батько - Іван Сергійович - 26 років пропрацював в органах ОБХСС (відділ боротьби з розкраданням соціалістичної власності) СРСР. Про це пише "Миротворець". 1975-го сім'я переїхала жити в Магадан (звідси й позивний), де він обслуговував золоті копальні.

Леонід Пасічник закінчив Донецьке вище військово-політичне училище. Працював у Службі безпеки України. Був начальником підрозділу із боротьби з контрабандою головного відділу "К" управління СБУ в Луганській області, начальником Стаханівського міжрайонного відділу.

Прославився тим, що в серпні 2006-го на пункті пропуску "Ізварине" на кордоні з Росією затримали велику партію контрабанди - 1,94 млн доларів США та 7,243 млн російських рублів. Пасічник тоді відмовився від хабара. Наступного року, в березні, тодішній президент Віктор Ющенко вручив підполковнику СБУ Пасічнику медаль "За вiйськову службу в Українi" - за проявлену принциповість і професіоналізм під час проведення операції.

За інформацією "Миротворця", російська ФСБ завербувала Пасічника ще до 2006-го. І випадок з вилученням великої партії контрабанди ніби був підлаштований російськими спецслужбами, аби "прославити" Пасічника та допомогти йому просуватися на службі. Він дослужився до генерал-майора.

2014-го року, коли бойовики окупували Луганськ, зрадив СБУ та Україну й перейшов на бік терористів. У "ЛНР" отримав посаду "міністра держбезпеки", на якій перебував три останні роки. Різні джерела кажуть, що саме ця посада допомогла йому розбагатіти завдяки корупційним схемам.

В Україні триває досудове розслідування проти Пасічника. Його підозрюють за частиною першою статті 109 Кримінального кодексу України - дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій. Санкція статті передбачає ув'язнення від п'яти до десяти років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, 21 листопада центр окупованого Луганська перекрили люди зі зброєю. Місцеві у соцмережах називали причиною цього конфлікт між ватажком "ЛНР" Ігорем Плотницьким та очільником так званого "МВС ЛНР" Ігорем Корнетом.

Сварка почалася місяць тому - Плотницький звинуватив Корнета в тому, що той не зміг запобігти низці диверсій проти бойовиків. Та попросив залишити незаконно відібрану в луганчанки квартиру. Плотницький через так званий суд звільнив Корнета. А після цього він забарикадувався у своєму офісі в компанії колишніх беркутівців. Будівлю, а заразом і весь центр окупованого міста, оточили прибічники Плотницького на бронетехніці, зі стрілецькою зброєю та гранатометами. 

Увечері 21 листопада з'явилося відео, як до окупованого Луганська увійшла велика колона вантажівок та військових з Донецька. На відео видно, що колона нараховує десятки машин. 

22 листопада Ігор Корнет, який оголосив себе "главою МВС ЛНР", повідомив, що у Луганську ведуться заходи з ліквідації залишків великої "диверсійно-розвідувальної групи", що зайшла на територію регіону давно та "одним ударом ліквідувати її не вийшло". Також він розповів про завершення масштабної "оперативно-розшукової розробки, що велася з метою виявлення численних агентів впливу українських спецслужб, які проникли глибоко до "органів влади республіки".

23 листопада стало відомо, що ватажок "ЛНР" Ігор Плотницький виїхав з окупованого Луганська та прибув до Москви. У Мережі опублікували відео прибуття Плотницького до Москви. До російської столиці глава луганських терористів прибув з маленькою сумкою.

Увечері 24 листопада стало відомо, що Ігор Плотницький більше не ватажок бойовиків "ЛНР". Про це заявив "глава Міністерства держбезпеки ЛНР" Леонід Пасічник і сказав, що він буде виконувачем обов'язків "глави республіки".

Тим часом Державна прикордонна служба України посилила заходи безпеки на лінії розмежування через загострення ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей. Прикордонники передбачають можливість ескалації конфлікту чи будь-яких провокативних дій з боку російських найманців. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація