Засідання ТКГ у Мінську: говорили про припинення вогню на Донбасі, звільнення та пошук зниклих людей

Засідання ТКГ у Мінську: говорили про припинення вогню на Донбасі, звільнення та пошук зниклих людей

Фото: УНІАН

Це засідання стало останнім для Сайдіка, який передав повноваження спецпредставника глави ОБСЄ в ТКГ.

У Мінську відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи щодо ситуації на Донбасі. Серед головних тем - звільнення утримуваних осіб, пошук зниклих безвісти та припинення вогню.

"Під час засідання ТКГ українська сторона чітко заявила: вирішення проблем безпеки - припинення вогню, виведення збройних формувань і військової техніки, а також встановлення контролю за кордоном - є основним для виконання Мінських угод. Безпекова ситуація лишається складною - з боку НЗФ ОРДЛО тривають обстріли, зокрема снайперські, а на лінії зіткнення діють їхні диверсійно-розвідувальні групи. Домовлено продовжити роботу задля вирішення блоку безпекових питань, які є ключовими для України та світової спільноти", - написала у Facebook Дарка Оліфер, прессекретарка керівника української делегації в ТКГ Леоніда Кучми.

"Світовий досвід врегулювання збройних конфліктів показує, що без встановлення державою контролю за своїм кордоном досягти миру неможливо", - наголосив Кучма.

Також під час зустрічі говорили про звільнення людей та пошук тих, хто зник.

"У гуманітарній підгрупі продовжують роботу з взаємного звільнення людей, яку було успішно проведено 29 грудня 2019 року. Досягнуто домовленості щодо відновлення пошуку зниклих безвісти: до наступного засідання ТКГ в Мінську буде опрацьовано відповідні пропозиції щодо механізму організації цієї роботи за участі міжнародних організацій, в тому числі Міжнародного Комітету Червоного Хреста", - повідомила Оліфер.

Зустріч Тристоронньої контактної групи 29 січня була останньою за участю Мартіна Сайдіка, який передав повноваження спеціального представника глави ОБСЄ в ТКГ та в Україні Хайді Грау.

Раніше німецький дипломат назвав ймовірну дату переговорів у "нормандському форматі".

У лютому може відбутися "нормандська зустріч" на рівні міністрів закордонних справ країн-учасниць

У лютому може відбутися "нормандська зустріч" на рівні міністрів закордонних справ країн-учасниць

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація