Затримання у Чехії громадян, які могли воювати на боці бойовиків на Донбасі: що відомо

Затримання у Чехії громадян, які могли воювати на боці бойовиків на Донбасі: що відомо

Фото: скріншот із відео

Дехто з затриманих виїжджав туди сам, інші надавали їм підтримку.

У масштабній операції проти ночі в Чехії затримано принаймні п'ятьох місцевих громадян, які - як підозрюють - воювали на Донбасі на боці сепаратистів. Їх підозрюють у співпраці з тими російськими ГРУшниками, що працювали під прикриттям російської амбасади в Празі. 18-тьох працівників посольства Росії чехи вислали на початку тижня після того, як стало відомо: саме російські спецслужби стоять за вибухами чеського складу з боєприпасами восени 2014.

Про те, чи є зв'язок між висланням дипломатів і нинішнім затриманням і які про цю справу відомі подробиці - 21 квітня йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

Не встигли оговтатися від дипломатичного скандалу, як сьогодні вночі під час масштабного рейду по всій країні поліція затримала принаймні п'ятьох місцевих громадян, які - як підозрюють у тому, що брали участь у боях на Сході України на боці незаконного бойового угруповання "ДНР". Дехто з затриманих виїжджав туди сам, інші надавали їм підтримку. Журналіст чеського видання "Актуалье", яке й повідомило про спецоперацію поліції, у інтерв’ю розповів, що  існує підозра, що до виїзду на Донбас воювати проти України чехів підбурювали працівники російської розвідки, які працювали в Чехії під прикриттям посольства Росії і які були нещодавно вислані з Праги.

"Чеська поліція не має досить даних, щоб довести зв’язок поїздок чехів в Україну з конкретними російськими розвідниками на території Чехії. Але ми також знаємо, що чеські спецслужби займалися роллю декого з уже висланих дипломатів із російського посольства, які відповідали за догляд за російськими пам’ятниками. Біля тих пам’ятників вони влаштовували різні меморіальні акції, і на тих акціях часто збиралися люди з проросійською орієнтацією, і це була ідеальна можливість для російських оперативників підібрати людей", - говорить Лукаш Валашек.

Новини світу: у Чехії затримали громадян, яких підозрюють у співпраці з російськими ГРУвцями

Новини світу: у Чехії затримали громадян, яких підозрюють у співпраці з російськими ГРУвцями

У нічній акції, за даними журналістів, брали участь сотні поліцейських по всій Чехії, а затримані є членами кількох чеських воєнізованих угруповань.  Як відомо кілька десятків чехів починаючи з 2014 року відвідували Донбас та брали участь у бойових діях проти України. Дехто з них вже був затриманий та засуджений, щоправда в більшості випадків строки умовні. 

Чеські правоохоронці поки що деталей нічного арешту не розголошують, обіцяють зробити це згодом. Єдине, що підкреслюють - ці затримання напряму не стосуються справи із вибухами на складах у Врбетіце 2014-го року, що спричинило на початку цього тижня дипломатичний скандал між Чехією та Росією.

Автор: Сергій Стеценко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація