Зеленський пояснив, чому не закріпить офіційно, що РФ напала на Україну

Зеленський пояснив, чому не закріпить офіційно, що РФ напала на Україну

Фото: Операція об'єднаних сил / Facebook

Президент України переконаний, що все можна вирішити дипломатичним шляхом.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що закріплення в законодавстві статусу війни з Росією не сприятиме дипломатичному і мирному вирішенню проблеми.

Про це він заявив під час пресмарафону 10 жовтня.

Президента запитали, чому він не хоче офіційно закріпити те, що Росія окупувала території та напала на Україну.

"Я йшов як президент миру. Я хочу закінчити війну. Суспільство не голосувало за президента, який прийде і скаже "у нас війна, ми будемо воювати, у нас армія готова і ми підемо на Донбас війною та заберемо свої території", – відповів журналісту Зеленський. – (...) Я як президент не готовий втрачати людей, тому обраний дипломатичний шлях (...) Я завжди говорив, що спочатку в пріоритеті люди, а потім території. Я хочу спробувати завдяки мінському і нормандському формату знайти кроки".

Глава держави пригадав про запровадження військового стану його попередником Петром Порошенком та заявив, що не хоче лякати людей і сіяти паніку.

 Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 та 2 жовтня у Києві та великих містах відбулися акції протесту. Вони мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра". Детальніше про те, що таке "формула Штайнмаєра" та як на її погодження відреагували в Україні та світі читайте за посиланням.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Пресмарафон Зеленського
Наступна публікація