Жахіття війни: на Рівненщині удруге поховали військового, який загинув в "Іловайському котлі"

Жахіття війни: на Рівненщині удруге поховали військового, який загинув в "Іловайському котлі"

Жахіття війни: на Рівненщині удруге поховали військового, який загинув в "Іловайському котлі"

Фото: ТСН

Спочатку матері віддали лише ноги сина.

ТСН разом із матір’ю загиблого військового Павла Петренко Ольгою пройшла жахіття, які доводиться переживати матерям та рідним загиблих і зниклих бійців.

Павло Петренко із позивний «Бані» до осені 2013-го служив у 8-му полку спецпризначення. Із початком війни на сході, 24-річний Паша пішов добровольцем у батальйон «Донбас». Під час звільнення Попасної зазнав поранень. Місяць у шпиталі, і «Бані» звідти втік – на фронт.

Далі був вихід з Іловайська і обстріл російських військ. Один зі снарядів поцілив у машину, якою їхав Паша. Хлопця розірвало.

А потім - жахіття. Матері віддали лише ноги сина. Їх знайшли і ідентифікували за ДНК в 2015-му у Запоріжжі. За три роки потому вдалося знайти і тіло - його поховали як невідомого солдата у Дніпрі. Саме по останки сина і приїхала пані Ольга.

Жахіття війни. Що доводиться переживати матерям загиблих і зниклих на Донбасі бійців

Жахіття війни. Що доводиться переживати матерям загиблих і зниклих на Донбасі бійців

Процедура отримання останків виснажує: і психологічно, і фізично, адже, щоб рештки, що мають лише номер - перевести на папері - в рештки загиблої людини, потрібно об’їздити кілька інстанцій, зокрема, бюро судово-медичної експертизи, РАГС, морг.

На кладовищі на кожній могилі тут табличка "тимчасово невідомий захисник України", і правда в тому, що, окрім невідомих, тут поховані і тіла тих, особи яких встановлено, але родичі не можуть повірити в смерть близької людини. а також - цивільні, що стали жертвами цієї війни, і навіть ті, хто цілісність України не захищав, а навпаки, воював на боці бойовиків.

Юрій Іващенко - один з українських пошуковців на Донеччині. Їхній штаб - лише за кілька кілометрів від передової. Їхнє завдання – встановлювати, де можуть бути на окупованій території тіла тих, хто зник під час боїв. Ці хлопці обробляють дані від бійців, що вийшли з котла, і інформацію від місцевих. На мапах відмічають можливі місця поховань. Кажуть, що на окуповану територію, а особливо в Іловайськ, та сторона їх уже рік не пускає.

Тим часом в Києві у крематорії спалили останки Павла Петренка. А у рідному Здолбунові рідні, сусіди і побратими провели Павла Петренка вдруге в останню путь з усіма військовими почестями.

Дорога додому завдовжки у 4 роки, два поховання одного бійця, а мамине серце все одно не може повірити, що сина більше немає.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. Вони зазнали значних втрат. За офіційними даними, загинули 366 українських військових, 249 поранено, 128 взято в полон та 158 зниклих безвісти. Разом з тим, парламентська ТСК з розслідування трагедії оцінює загальні втрати українських військ у тисячу осіб. Крім того, сили АТО за час боїв під Іловайськом втратили військової техніки на майже 300 млн грн.

Кореспондент ТСН Мар’яна Бухан

Повʼязані теми:

Наступна публікація