Журналісти знайшли нові докази причетності бойовика "Похмурого" до збиття літака MH17

Журналісти знайшли нові докази причетності бойовика "Похмурого" до збиття літака MH17

Фото: bellingcat.com

Товариш по службі Дубинського вважає його ключовим свідком падіння "Боїнга".

Ветеран війни в Афганістані та лідер самооборони Запоріжжя Сергій Тіунов впізнав свого товариша по службі в "Похмурому" - колишньому російському офіцерові Сергієві Дубинському, підозрюваному у переправленні "Бука", з якого був збитий літак рейсу MH17 у липні 2014 року.

Про це пише "Новая газета".

В інтерв'ю російському виданню Тіунов розповів, що разом з Дубинським в кінці 1980-х років проходив службу в розвідувальній роті 181-го полку в Афганістані. Однак дружба між ними почалася в 2010 році, коли був створений інтернет-форум для ветеранів війни. Через рік вони зустрілися в селищі Велика Новосілка Донецької області.

Сергій Тиунов (на задньому плані посередині) і Сергій Дубінський (зліва з автоматом). / Фото: Новая газета

За розповідями Тіунова, Дубинський Сергій поселився на Донбасі в 2004 році після звільнення з російської армії і після служби в Чечні, звідки він повернувся в званні полковника. Востаннє Тіунов був в гостях у Дубинського у квітні 2014 року, і вже тоді стало ясно, що вони перебувають по різні боки барикад.

Лідер запорізької самооборони каже, що Дубинський вирушив воювати за бойовиків "ДНР" у травні 2014 року. Це сталося після того, як його селище "жорстко зайняла" група українських добровольців, провівши рейд у пошуках тих, хто спічуває "російській весні". "Серьога і так був не в захваті від останніх подій, а тут таке. Остання крапля, як мовиться", - каже Тіунов.

Розмови про "Боїнг"

За словами Сергія Тіунова, після Іловайської трагедії завдяки знайомству з Дубинським він зміг вивезти з полону кілька десятків українських військових. Під час одного з таких звільнень в жовтні 2014 року між колишніми товаришами по службі відбулася розмова, в якій спливла тема збитого "Боїнга".

"Тіунов з Дубинським відійшли в сторону для розмови. "Бачиш, як життя склалося, Серьожа, - сказав" Похмурий ". - В Афгані ми з тобою на одному боці воювали, а зараз воюємо один проти одного. Ніяк не збагну, чому ти за хунту?".

- У відповідь я не стримався: але пасажирський літак по-бандитському збили ви! - згадує Тіунов. - Я бачив по обличчю, як його це зачепило, він сприйняв дуже особисто. Сказав: "Ти ж не вважаєш, що це я зробив [сам]?" А потім показав пальцем нагору: "Це ж зробили виродки з Москви!".

- Йому була така розмова неприємною, тому що йому доводилося виправдовуватися. Все-таки він військова людина, а не бандит, - продовжує Тіунов. - [Мені було очевидно]: він розумів, що частково винен в загибелі цивільних людей. Так що він швидко згорнув розмову: мовляв, все, їдь, а то зараз накриють мінометами і тебе, і мене ".

Наступного разу обмін полоненими відбувся в листопаді 2014 року. Під час обміну між Тіуновим і Дубинським знову виникла розмова про малайзійський "Боїнг".

- Він мені сухо тоді сказав: "Сергію, ми в "ДНР"до падіння не маємо жодного стосунку. "Боїнг" збив український льотчик на СУ ", - згадує Тіунов. - Я відразу зрозумів, що до цього часу вони вже виробили легенду. Тому що ["Похмурий"] вже не висловлював ніякої образи, емоцій ... Більше з тих пір ми не бачилися.

Сергій Тіунов не вважає, що Дубинський – головний винуватець трагедії рейсу МН17. На його думку, він – ключовий свідок, але не вбивця. Тіунов вважає, що Дубинський не натискав на кнопку "Бука", а лише "координував пересування".

"Він воював [на Донбасі] як солдат. Так, напевно, по [злочинній] команді свого керівництва. Але я впевнений на 100%: якби він знав, що це [летить] цивільний літак і якби в його владі був пуск ракети, він би ніколи не пішов на знищення цивільних людей. Тим більше я чув від нього особисто: "Це московські *** зробили!"... А те, що тепер з нього роблять найбільшого винуватця, я з цим ніколи не погоджуся", - сказав лідер запорізької самооборони.

Журналіст "Нової газети" запитав у Тіунова, чи впізнає він голос свого товариша по службі на опублікованих СБУ записах переговорів бойовиків відразу після падіння "Боїнга".

"Будемо казати так: людина, яка в записах [телефонних розмов, представлених] СБУ підписана як бойовик "Похмурий", дуже сильно [голосом] схожа на Дубинського. Я допускаю, що це саме він", - сказав Тіунов.

Дубинський живе в Ростові

Після бесіди з запорізьким активістом журналіст "Нової газети" відправився до закритого військового селища Степове у передмісті Ростова. Там і живе Сергій Дубинський. При в'їзді в огороджене селище — шлагбаум і будка з вартовими, вхід лише за надання перепустки.

Журналіст кілька разів подзвонив Дубинському, але ніхто не брав трубку. Потім "Похмурий" сам передзвонив. Він сказав, що зараз не в Ростові і пообіцяв зустрітися з кореспондентом через тиждень. Однак після цього трубку не брав. Журналісту вдалося зв'язатися з Дубинським лише через три тижні. Питання про те, чи не його голос звучить на записах СБУ, "Похмурий" залишив без відповіді.

За розповідями сепаратистів, "Похмурий" був вигнаний з "ДНР" за шахрайство і відбирання власності у місцевих жителів. Журналісти дізналися, що після повернення з Донецька до Ростова в 2015 році Сергій Дубинський зареєстрував на своє ім'я кілька автомобілів, у тому числі люксовий позашляховик Volkswagen Tiguan.

Фоноскопічні дослідження записів з голосом "Похмурого"

"Нова газета" вирішила провести фоноскопічні дослідження, порівнявши запис СБУ, на якому звучить голос "Похмурого", і телефонної розмови журналіста газети з Дубинським.

Московське бюро незалежної експертизи "Версія" спочатку заявило, що дослідження може обернутися для організації "серйозними політичними наслідками", і попросили час на роздуми. Через добу бюро все ж погодилося провести дослідження.

Через день московський інженер-радіоелектронік Юрій Макєєв підготував технічний аналіз, в якому написав, що при вивченні представлених зразків "здійснити достовірні ідентифікаційні дослідження фігурантів по голосу і звучної мови не представляється можливим через низькі характеристики по бітрейту, загальному потоку, бітової глибини і частоти".

У наступному абзаці інженер-радіоелектронщик, не маючи лінгвістичної освіти, дав лінгвістичну оцінку опублікованих записів переговорів "Похмурого" після падіння "Боїнга". У бюро прийшли до висновку, що учасники розмови або вимовляють завчені тексти, або читають їх з носіїв. Також там вирішили, що на записі СБУ звучить зімітований голос Дубинського.

В особистій бесіді з кореспондентом інженер-радіоелектронік Макєєв зізнався, що сам з Ростова, є офіцером і їздив на захоплену бойовиками "ДНР" територію, возив їм гуманітарну допомогу і "з хлопцями-ополченцями теж по своєму позивному працював...".

"Тому можу вам точно сказати, що ніхто в "ДНР" не стане називати один одного навіть по батькові в переговорах, як у вас в файлі! Його там Миколайовичем звуть — це просто неможливо!", - сказав Макєєв.

Друге дослідження записів з голосом "Похмурого" провели експерти з аналізу мови з Інституту нейрології та фізіології Гетеборзького університету в Швеції. Аналіз був проведений в лабораторії Voxalys (здійснює криміналістичні експертизи на замовлення прокуратури, поліції і судів Швеції) методом "сліпого тесту" без занурення в контекст та у відповідності з інструкцій Міжнародної асоціації криміналістичної фонетики і акустики (IAFPA).

Шведські фахівці проаналізували виключно технічні параметри: тон, частоту і тембр голосів. Для оцінки подібності експерти використовували дев'ятибальну шкалу, де +4 відповідає найвищому ступеню збігу досліджуваних голосів, -4 — найменшому, а нейтральний показник в 0 балів говорить про неможливість експертів розрахувати ймовірність подібності/відмінності.

Витративши 10 днів на дослідження, шведи прийшли до висновку, що порівнювані голосові зразки належать одній і тій же людині на рівні +2 бали.

"Цей суворо технічний аналіз та інші зібрані нами свідчення підтверджують, що голос організатора транспортування комплексу "Бук" по території Донбасу "Похмурого" (Миколайовича) належить російському офіцерові Сергію Дубинському. Його товариш по службі Тіунов наполягає на тому, що Дубинський не мав наміру атакувати літак з цивільними людьми — але мала місце помилка, ексцес", - резюмує "Нова газета".

Група міжнародних розслідувачів назвала ім'я відповідального за перевезення "Бука" на Донбас

Група міжнародних розслідувачів назвала ім'я відповідального за перевезення "Бука" на Донбас

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація