Легенді Opel 50 років: морський диявол на ім’я Manta

Легенді Opel 50 років: морський диявол на ім’я Manta

Ця модель випускалася від 1970 до 1988 року.

Цього року купе з емблемою морського ската відзначає своє 50-річчя.

Діапазон його присутності простягається від узбережжя німецької Балтики до американських берегів Тихого океану. Легенді Opel Manta 50 років!

Прем'єра спортивного купе з емблемою морського диявола відбулася у вересні 1970 року. Автомобіль був представлений на балтійському узбережжі в Тіммендорфер-Штранд. Для компанії Opel модель Manta стала кроком на незвідану територію.

Фото: Opel

За перший повний рік продажів, тільки в Німеччині компанія Opel передала клієнтам 56 200 автомобілів Manta; всього ж було випущено 498 553 примірники. Платформу, підвіску і двигуни Manta ділив з моделлю Ascona. Автомобіль оснащувався новим 1,6-літровим чотирициліндровим двигуном потужністю 68 к.с., а у виконанні "S" - 80 к.с. Найпотужнішим двигуном в Manta був чотирициліндровий 1,9 S потужністю 90 к.с., який також встановлювався на Opel Rekord.

Від 1972 року Manta в базовій комплектації агрегатувалися 1,2-літровим мотором потужністю 60 к.с. У листопаді того ж року модельний ряд доповнила Manta Berlinetta з багатим оснащенням. Спортивне кермове колесо, заднє скло, галогенові фари, електричні омивачі лобового скла і вінілова оббивка стелі в Berlinetta входили в базову комплектацію.

Фото: Opel

1974 року з'явилася Manta GT/E, 1,9-літровий двигун якої був оснащений системою впорскування Bosch L-Jetronic і розвивав потужність 105 к.с. Дотримуючись тенденції того часу, в Manta GT/E відмовилися від хромованих декоративних елементів, замінивши їх на чорні матові. У квітні 1975 року, незадовго до прем'єри Manta B, була випущена остання спеціальна модель Manta "Black Magic", яка базувалася на GT/E і була пофарбована в чорний колір з помаранчевими графічними елементами з боків.

1975 року відбулася прем'єра другого покоління моделі - Opel Manta B. Бренд з Німеччини додав у свій модельний ряд одразу два варіанти кузова: купе і з 1978 року хетчбек CC (Combi-Coupé) з витягнутою задньою частиною кузова і задніми дверима. Жодна модель не утримувалася на ринку так довго без змін, як Manta B - представлене восени 1975 року друге покоління Opel Manta випускалося аж до 1988 року, загалом із заводського конвеєра зійшли 557 940 примірників Manta B.

Асортимент чотирициліндрових двигунів в Manta B протягом усього періоду виробництва моделі включав в себе 14 варіантів з робочим об'ємом від 1,2 до 2,4 літра і потужністю від 55 до 144 к.с. Топмодель GT/E розвивала 105 к.с. і 110 к.с. в комплектації з 2,0-літровим і в 1984 році була перейменована в GSi.

Фото: Opel

Найрідкіснішим і найбільш потужним представником модельного ряду B став Manta 400, представлений на Женевському автосалоні в 1981 році. Manta 400 був серійно оснащений 2,4-літровим чотирициліндровим двигуном з чотирма клапанами на циліндр і потужністю 144 к.с.

Останніми двома версіями Manta B стали топ-модель GSi і GSi Exclusiv, випущені малим тиражем тюнинговим ательє Irmscher. Сукупний обсяг продажів Manta A і B перевищив мільйон примірників - дійсно хороший улов!

Повʼязані теми:

Наступна публікація