Підземні парковки дозволили оснащувати ліфтами

Підземні парковки дозволили оснащувати ліфтами

паркінг

Досі в житлових будинках було заборонено встановлювати єдиний ліфт між паркуванням і поверхами.

Набрали чинності поправки до будівельних норм, якими дозволено при проектуванні ліфтів у житлових будинках опускати їх до рівня паркінгу. Про це повідомляє заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook.

Така норма була заборонена у зв'язку з правилами безпеки, які діяли в Україні, але тепер, при коригуванні законодавчої бази у відповідності з європейськими стандартами, вносяться зміни. Як зазначає Парцхаладзе, і зараз існують схожі житлові будинки, де ліфт з'єднує квартири з парковками, але будівництво його велося з відхиленням від норм або питання вирішувалося за корупційною схемою.

"Зміна до ДБН Ст. 2.3-15: 2007 "Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів" діє з 1 жовтня. Відповідно, ліфти в паркінг дозволяється розміщувати за умови влаштування протипожежних тамбур-шлюзів з підпором повітря під час пожежі не менше 20 Па. У підземних гаражах протипожежні тамбур-шлюзи потрібно розміщувати перед шахтами ліфтів, а у наземних - перед виходами в приміщення житлового будинку", - повідомляє заступник.

Сьогодні розказую про зміну в ДБН, яку назву «банальна зручність». Якісна зміна №384✅. Ліфтом піднятися одразу з...

Опубліковано Lev Partskhaladze Вівторок, 9 жовтня 2018 р.

На першому поверсі будинку не треба передбачати вихід з пожежних ліфтів паркінгу до загального ліфтового холу. Крім того, поєднання житлових поверхів будинку та підземного паркінгу, які мають не більше 2-х підземних поверхів, допускається пожежними ліфтами або такими, що відповідають вимогам з можливістю організації зупинок на житлових поверхах.

Нагадаємо, що в уряді розглянуть можливість побудови автоматизованих компактних багаторівневих паркінгів. Подібні конструкції можуть займати небагато місця і будуватись близько до житлових будинків.

Повʼязані теми:

Наступна публікація