Штраф за порушення "теплового режиму": що потрібно знати

Штраф за порушення "теплового режиму": що потрібно знати

Фото: УНІАН

Це може призвести до руйнування дороги.

Водіям розповіли про штраф, який можна отримати за порушення "теплового режиму".

Про це повідомляє Дорожній адвокат.

Зазначається, що в літній період внаслідок підвищення температури повітря та попадання прямих сонячних променів, асфальтне покриття доріг за різними оцінками розігрівається до 70 градусів і стає м’яке наче пластилін.

Як наслідок, під великоваговими вантажівками асфальт руйнується, на дорогах утворюються колії, напливи, зсуви та інші деформації. З метою збереження доріг у цих теплових умовах, законодавством передбачено певні обмеження та заборони руху великовагових транспортних засобів. Передбачена і відповідальність.

Зокрема, відповідно до п.35 Порядку від 27.06.2007 №879 рух великовагових транспортних засобів може бути тимчасово обмежено або заборонено у разі настання погодно-кліматичних умов, за яких експлуатація таких транспортних засобів може призвести до значного пошкодження автомобільних доріг або негативно позначитися на безпеці руху.

Водночас такі обмеження чи заборони повинні бути підтверджені встановленими належним чином дорожніми знаками із вказанням чітких критеріїв для заборони руху. Такі знаки можуть бути встановлені на певних автошляхах за рішенням органів місцевого самоврядування. Порушення вимог цих знаків тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 255 грн. (ч.1 ст.122 КУпАП).

Водночас діють постійні обмеження, а саме обмеження або заборона руху в денну пору доби за температури повітря вище +28 С° поширюється на транспортні засоби фактичною масою понад 24 тонни і навантаженням на вісь 7 тонн (п. 35 Порядку від 27.06.2007 №879).

Однак, зазначені заборони не стосуються транспортних засобів, що здійснюють перевезення небезпечних, швидкопсувних вантажів, живих тварин і птиці.

Вказані обмеження не передбачають обов’язкового додаткового встановлення дорожніх знаків. Порушення цих правил проїзду великоваговим транспортом тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 510 грн. (ст. 132-1 КУпАП). Водночас можливе затримання автомобіля (ст.265-2 КУпАП).

Доказами адміністративного правопорушення за цією статтею може бути підтверджена інформація про температуру повітря на зазначеній ділянці дороги. При цьому, вага транспортного засобу може бути зафіксована лише шляхом документального контролю або точного контролю у вигляді зважування у пункті габаритно-вагового контролю.

Повʼязані теми:

Наступна публікація