У Volkswagen розповіли, чому сучасні автомобілі не схильні до іржі

У Volkswagen розповіли, чому сучасні автомобілі не схильні до іржі

Фото: Associated Press

Існує п'ять причин.

У компанії Volkswagen вирішили розповісти водіям, чому сучасні автомобілі не схильні до іржі.

На прикладі інноваційного кузовного цеху у Вольфсбурзі журналісти з’ясували, що наразі існує п’ять основних методів боротьби з виникненням корозії на кузові.

Йдеться про: ущільнювачі в швах, хорошу герметизація порожнин, відточену лакофарбову технологію, оцинковку  та антикорозійне покриття з так званим "запечатуванням". Усі ці можливі варіанти захисту продумуються ще на етапі проєктування кузова.

Важливим складником довговічності кузова є якісна сталь, яка за останнє десятиліття набула масу корисних властивостей – вона стала щільніша і міцніша, що дозволяє виробництву наносити більше захисних матеріалів, а готовому кузову залишатися більш стійким до виникнення іржі.

Окрім того, не мале значення відіграє і форма самих кузовних елементів. Особливу увагу інженери Volkswagen приділяють дверним панелям.

Сучасні кузови піддаються обробці хімічними антикорозійними речовинами і проходять динамічні тести методом штучного старіння. Всього використовується 6 захисних шарів. Від 1991 року компанія почала робити оцинкування – це і є перший захисний шар. Після цього деталь піддається фосфатуванню методом занурення у ванну з хімічним розчином. Далі йде катодне покриття, кузов покривають наповнювачем, основним кольором і лаком. Так на поверхні утворюється багаторівневий захисний шар.

В процесі виробництва тієї чи іншої моделі автомобіля на спеціальних полігонах проводяться динамічні випробування на стійкість до корозії, причому імітується різний тип дорожнього покриття, а еквівалент шестимісячним випробуванням становить 12 років звичайної їзди. Однак незважаючи на усі вжиті заходи метал продовжує зазнавати впливу навколишнього довкілля і, як наслідок, іржавіти. На жаль, зупинити цей процес неможливо, його можна лише уповільнити.

Раніше був складений список кросоверів, які найкраще стійкі до корозії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація