У Євросоюзі домовилися про зниження норм автовикидів СО2 до 2030 року

У Євросоюзі домовилися про зниження норм автовикидів СО2 до 2030 року

Фото: Reuters

Міністри довкілля країн ЄС домовилися про зниження до 2030 року викидів вуглекислого газу новими авто на 35%.

Країни-члени Європейського Союзу у вівторок, 9 жовтня, домовилися про істотне зниження до 2030 року автовикидів CO2, що викликають парниковий ефект. Для нових автомобілів зниження має скласти 35% порівняно з рівнем, якого планують досягти до 2020 року.

Відповідної домовленості міністри довкілля країн ЄС досягли на зустрічі у Люксембурзі, повідомляє агентство AFP.

Тепер це рішення має бути узгоджене з депутатами Європарламенту, які наполягали на показниках у 40%. Очікують, що переговори розпочнуться вже 10 жовтня.

Компромісне рішення

Єврокомісія пропонувала зниження викидів на 30%. Міністерка довкілля та ядерної безпеки ФРН Свенья Шульце також була уповноважена німецьким урядом дотримуватися цієї ж лінії. Її підтримувала низка східноєвропейських країн.

Низка інших країн, як-от Данія, Ірландія, Швеція, натомість підтримували позицію євродепутатів щодо 40%. Врешті-решт за ініціативою Австрії, що головує в ЄС, було обране компромісне рішення в 35%. За нього проголосували 20 з 28 країн ЄС, чотири країни виступили проти, а чотири утрималися. За проміжну мету було заявлено досягнення зниження викидів на 15% до 2025 року.

Переговори тривали приблизно 13 годин. "Сьогодні було справді дуже важко", - заявила після завершення зустрічі Шульце.

Раніше згадувалось, що Volkswagen адаптував уже 14 моделей до нових еко-стандартів Європи. Концерн спрямує сили, щоб вибороти втрачені продажі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація