"1270 грн — за евакуацію авто": у Києві водії обурені, що на них наживаються

"1270 грн — за евакуацію авто": у Києві водії обурені, що на них наживаються

Фото: ТСН.ua

Єдиний задоволений цінами за евакуацію водій, який був на штрафмайданчику, - іноземець.

Приблизно 38 тисяч водіїв переживають шок через евакуацію своєї машини. Сума штрафу за один автомобіль, залишений у недозволеному місці, подекуди сягає дві тисячі гривень. Водночас, у столичний бюджет потрапляє всього 30%. Більшість грошей водіїв йде на рахунки приватних фірм.

Хто ж і скільки заробляє на евакуації — йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На новий штрафмайданчик на вулиці Набережно-Луговій щодня привозять 200 евакуйованих авто. Аби забрати машину, потрібно сплатити три квитанції. Перша – штраф 510 гривень. Друга квитанція за послуги евакуатора – 1270 гривень. Третя, за послуги штрафмайданчика, одна доба — 144 гривні. І от саме друга квитанція, яка йде на рахунок приватних фірм, неабияк обурює водіїв.

Один із водіїв скаржиться, що це безглуздо — провозити машину на 300 метрів за 1300 гривень. "Збори ці злодійські і незаконні", — каже чоловік. Також емоцій не стримує водій "Лексуса". Каже, 1270 гривень — за евакуацію машини на відстань кілометра є необґрунтованою сумою:

"Я готовий заплатити штраф, якщо вважаєте, що машина стояла не там, де потрібно. Але ж півтори тисячі платити за те що її евакуювали... Знаю, що це приватні компанії, і вони на цьому наживаються".

У Київській міській держадміністрації звинувачення відкидають. Розповідають, що у місті працюють 50 евакуаторів. З них лише 14 комунальних, решта – приватні. Мовляв, випадкових компаній немає, всіх відбирають за конкурсом, а Департамент транспортної інфраструктури укладає з ними договір. На сайті КМДА є перелік фірм, з якими місто уклало договори. Нині їх вісім. 

Зменшувати ціну за послуги евакуації у місті поки що не збираються. "Сума економічно обґрунтована. Відбувалися наради з Мінфінансів, прораховували разом із Національною поліцією. І прийшли до однієї вартості у 1270 гривень", — розповіла завідувачка сектору зі зв'язків з громадськістю Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Анна Голосінська.

Втім, на думку водія, з яким ТСН вдалося поспілкуватися, сума штрафу за послуги евакуатора має бути максимум 500 гривень, адже евакуатор їздить на дизелі, тож проїхати п'ять кілометрів обійдеться у не більш ніж 200 гривень.

Біля штрафмайданчика кореспондентка ТСН зустріла лише одного водія, якого задовольняють ціни за евакуацію. І це іноземець.

Фред — житель Амстердама. Його машину евакуювали з центру. "Це дуже-дуже дешево (сума штрафу за евакуацію". — Ред.)! Якщо ось так забирають авто в Амстердамі, ви маєте сплатити 350 євро", — каже він.

За рік інспекція з паркування евакуювала 38200 авто. Сума штрафів, яка надійшла у бюджет, майже 19 мільйонів гривень. І ще приблизно 49 мільйонів гривень заробили приватні компанії.

Прийшов, а автомобіля немає: хто і скільки заробляє на евакуації

Прийшов, а автомобіля немає: хто і скільки заробляє на евакуації

Нагадаємо:

  • У Києві на штрафмайданчику на вулиці Набережно-Луговій, 4, обурені водії викликали патрулі поліції через затримку процесу повернення евакуйованих автівок. Через це вони змушенні сплачувати штраф ще й за стоянку. За словами людей, вони оплатили штраф через додаток SmartCity, але це ніяк не сприяло пришвидшенню процедури повернення.
  • Нещодавно у Києві запрацював новий сервіс повернення автомобіля зі штрафмайданчика, однак поки що в тестовому режимі. Щоб скористатися сервісом, потрібно ввести дані автомобіля у застосунку Kyiv Smart City. На основі цієї інформації буде створена електронна заява на повернення авто. Водієві достатньо роздрукувати заяву і прямувати одразу на штрафмайданчик до представника поліції, який там же відсканує заяву та видасть автомобіль.
  • Кажуть, що новий сервіс дозволить економити час водіїв та зменшить черги у пунктах видачі на 25-30%.

Повʼязані теми:

Наступна публікація