Нардепи готують радикальні зміни для власників електрокарів

Нардепи готують радикальні зміни для власників електрокарів

Фото: Reuters

Новий законопроект винесли на порядок денний у Раді.

В четвер, 6 грудня, нардепи мають намір розглянути законопроекти 8159 і 8160, які передбачають тимчасове скасування збору на обов'язкове державне пенсійне страхування фізосіб, які купують електромобілі.

Про це свідчить розклад засідань на сайті Верховної Ради України.

Нові норми планують запровадити до 31 грудня 2028 року. На звільнення від оподаткування особистих доходів може розраховувати фізособа, яка не лише купила легковий електромобіль, але й переобладнала бензинове авто на електричне.

Крім того, за проектами законів, ПДВ не обтяжуються комплектувальні, які потрібні для будівництва електрокарів. При цьому, податок не накладається лише на деталі, які потрібні для створення авто на електриці для себе.

Разом з тим, до 31 грудня 2032 року депутати хочуть звільнити від ПДВ підприємства, які реалізують літій власного видобутку, літій-іонні акумулятори, зарядні пристрої для літій-іонних акумуляторів, транспортні засоби, обладнані електродвигунами власного виробництва.

Варто зазначити, що законопроекти 8159 та 8160 були включені до порядку денного Верховної Ради ще 15 травня 2018 року.

Загалом електричну галузь в Україні стимулюють, щоб зменшити шкідливий вплив бензинових авто на довкілля. Разом з тим, у країні є найбільші в Європі поклади сировини для створення літій-іонних батарей. Будівництво акумуляторних заводів в Україні дозволить не лише стимулювати виробництво електрокарів, а й значно збільшити приток коштів до бюджету.

Нагадаємо, що експерт прогнозує Україні навалу вживаних електрокарів через відміну акцизу. На його думку, законопроект 9260 зробив імпорт електрокарів до України вигіднішим ніж їх виробництво тут.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Електрокари
Наступна публікація