У Мінінфраструктури оприлюднили законопроєкт про обов'язковий техогляд: чого очікувати автомобілістам

У Мінінфраструктури оприлюднили законопроєкт про обов'язковий техогляд: чого очікувати автомобілістам

Його було скасовано від 2011 року.

Міністерство інфраструктури України оприлюднило законопроєкт про повернення обов'язкового техогляду.

Про це йдеться на офіційному сайті відомства.

Так, проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері безпеки експлуатації колісних транспортних засобів відповідно до вимог Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони" передбачає істотне вдосконалення механізмів державного регулювання у сфері безпеки експлуатації колісних транспортних засобів.

Як говориться в пояснювальній записці до проєкту, "Реалізація проєкту призведе до зменшення на 30% рівня смертності внаслідок ДТП впродовж 4 років після набрання чинності норм проєкту акта, покращення стану безпеки дорожнього руху та транспортної дисципліни його учасників, зниження рівня аварійності, зменшення кількості ДТП і тяжкості їх наслідків, зменшення шкідливого впливу автомобілів на природу, адаптацію норм законодавства України до вимог нормативних актів ЄС".

В проєкті пропонується зобов'язати перевізників використовувати тахографи та обмежувачі швидкості, створити нову систему підвищення кваліфікації професійних водіїв та створити інші засоби стимулювання зниження аварійності. Зокрема, проводити техогляд не лише для комерційного транспорту, але й для приватного.

Згідно з оприлюдненим законопроєктом, легкові автомобілі (з кількістю пасажирів до 9) мають проходити обов'язковий техогляд через чотири роки після першої реєстрації, а далі - через рік. У разі, коли авто використовується в таксі – щорічно.

Якщо автомобіль не пройшов вчасно обов’язковий технічний контроль, власник має сплатити штраф у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 1 700 грн). Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються протягом 30 календарних днів від дня опублікування проєкту.

Чим для українських водіїв може обернутися повернення техогляду

Чим для українських водіїв може обернутися повернення техогляду

Додамо, що проходження обов'язкового техогляду скасували від 2011 року. Але після підписання угоди про асоціацію з ЄС Україна обіцяла технічній огляд повернути. Щороку непопулярну серед українських водіїв процедуру намагаються відновити. Більшість українських водіїв техогляд проходили за хабарі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація