У Раді пропонують не відтерміновувати жорсткі автомобільні екостандарти

У Раді пропонують не відтерміновувати жорсткі автомобільні екостандарти

Фото: Associated Press

Зауважується, що "Євро-6" поглибить асоціацію України та ЄС.

Законопроєкти 2078 та 2078-1, які передбачають відтермінування екологічних норм "Євро-6" уже від 1 січня 2020 року, отримали негативний висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради.

Про це повідомляє Auto24 з посиланням на підсумки аналізу відомства.

В управлінні вважають, що відтермінування до 2025 року "Євро-6" уповільнить наближення України до "європейських стандартів у сфері автомобільного транспорту". При цьому відомство наголошує, що в угоді про асоціацію між Україною та ЄС йдеться про оновлення автопарку країни.

Наголошується, що в Україні повинні прагнути до "гармонізації діючих стандартів та політики з тими, які діють в Євросоюзі".

Парламентські юристи також зауважують, що відтермінування "Євро-6" приведе до ще більшого укорінення та розширення ринку вживаних авто. При цьому зауважується, що нинішня ситуація на авторинку України формується під впливом "хаотичних ситуативних впливів, а не базуючись на програмних засадах".

У висновку йдеться, що розвиток ринку вживаних авто приводить ще й до "низької інвестиційної привабливості, в тому числі для іноземних інвесторів".

Так, управління зазначає, що проєкт закону 2078 не одобрюється взагалі, а 2078-1 є більш прийнятним, хоча й з кількома зауваженнями. Тобто, зважаючи на складну процедуру ухвалення законів, є усі шанси, що згадані проєкти так і не будуть проголосовані нардепами.

Нагадаємо, що "Жигулі" відхопили 204 продажі авто з мільйонного ринку Європи. Меншими продажі були тільки у виробника гонкових авто Alpine.

Повʼязані теми:

Наступна публікація