В Україні п'яне кермування офіційно визнали кримінальним проступком

В Україні п'яне кермування офіційно визнали кримінальним проступком

Водіїв будуть серйозно штрафувати і позбавляти прав.

24 квітня 2019 року парламентське видання "Голос України" опублікувало закон "7279-д", який серед іншого дозволить притягувати до кримінальної відповідальності водіїв за кермування у стані алкогольного сп'яніння.

Закон був підписаний президентом України Петром Порошенко ще 19 квітня, повідомляється на сайті Верховної Ради.

Варто відзначити, що нові норми набирають чинності від 1 січня 2020 року. Так, з нового року у Кримінальному кодексі будуть розділяти "кримінальне правопорушення" та кримінальний проступок.

Саме під кримінальний проступок буде підпадати водіння у стані алкогольного сп'яніння.

За це передбачений штраф 17-34 тис. грн і заборона кермувати автомобілем до трьох років. За повторного порушення – до 51 тис. грн із забороною кермувати від 2 до 3 років.

Загалом кримінальним проступком є діяння, за вчинення якого передбачено основне покарання у виді штрафу у розмірі не більше 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз - 51 000 гривень) або інше покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

Розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дознання з спрощенням процедури, включаючи скорочені терміни – не більше 72 годин з моменту повідомлення особи про підозру або затримання, або в інших випадках на строк до 1 місяця.

Якщо випадок невідкладний, дізнавач поліції може до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань оглянути місце події; зафіксувати пояснення; провести медичний огляд; отримати висновок спеціаліста і зняти показання технічних приладів та технічних засобів; вилучити знаряддя вчинення проступку, речі і документи.

Згідно із законом, прокурор зобов'язаний не пізніше 3 днів після отримання повідомлення про підозру особі разом з матеріалами дізнання (а якщо затримали нетверезого підозрюваного - протягом 24 годин) або закрити кримінальне провадження, або повернути матеріали дізнавачу і продовжити термін дізнання, або звернутися до суду з обвинувальним актом.

Суд, отримавши обвинувальний акт вчинення кримінального проступку, повинен протягом 5 днів призначити судовий розгляд.

Якщо обвинувачений не оспорює встановлені обставини порушення і згоден з розглядом обвинувального акта, суд розглядає обвинувальний акт за відсутності учасників судового провадження.

Раніше згадувалося, що в Україні офіційно набули чинності нові норми здачі водійських іспитів. Практичні іспити будуть знімати на відео.

В Україні запроваджують відеофіксацію складання практичних іспитів на водійські права

В Україні запроваджують відеофіксацію складання практичних іспитів на водійські права

Повʼязані теми:

Наступна публікація