В Україні змінили правила отримання посвідчення водія. Перелік нововведень

В Україні змінили правила отримання посвідчення водія. Перелік нововведень

Фото: Головний сервісний центр МВС України

Рішення ухвалили на засіданні Кабміну.

Кабінет міністрів України ухвалив зміни до низки постанов стосовно порядку видачі водійських посвідчень та навчання в автошколах загалом.

Про це пише прес-служба Головного сервісного центру МВС України.

Рішення уряд ухвалив на минулому засідані, яке відбулося 3 квітня. Нововведення будуть запроваджуватися поступово і повністю працюватимуть вже через півроку.

Отож, основні зміни:

Відеофіксація складання іспитів. Відтепер весь процес складання екзаменів для отримання водійського посвідчення фіксуватиметься на відео. В МВС наголосили, що відеофіксація теоритичних іспитів вже запроваджена в сервісних центрах МВС нового зразка. Але нововведення передбачає, що  й під час складення практичного іспиту дії кандидата у водії та екзаменатора фіксуватимуться за допомогою обладнання, що встановлюватиметься в кожному екзаменаційному авто.

Два іспити в одному сервісному центрі. Неможливо буде скласти теоретичний іспит в одному територіальному сервісному центрі МВС, а практичний – в іншому.

Скорочення "терміну дії" свідоцтва про закінчення навчання. Тепер термін придатності отриманого в автошколі Свідоцтва про закінчення навчального закладу з підготовки водіїв транспортних засобів скоротили до 2 років.

Зміни обміну прав. Для того, аби отримати чи обміняти водійське посвідчення, обов'язковою умовою тепер є зазначене місце реєстрації в паспорті або іншому документі, що посвідчує особу.

Запровадження електронного журналу. Викладачі та інструктори з водіння будуть зобов’язані вносити у спеціальний електронний журнал інформацію про час проведення теоретичних та практичних занять, а також транспортний засіб, на якому здійснюватиметься практичне заняття. Нововведення покликане посилити контроль за організацією навчального процесу в кожному закладі з підготовки водіїв та, зокрема, за навчанням кожного слухача.

Ніяких бланків та свідоцтв. Тепер немає необхідності купувати в територіальних сервісних центрах МВС бланки та свідоцтва про закінчення закладу з підготовки водіїв транспортних засобів; 

Зміни в акредитації автошкіл. Функції стосовно акредитації закладів передали від Головного сервісного центру МВС до регіональних сервісних центрів МВС за місцезнаходженням закладів. Також був спрощений механізм акредитації закладів, що належать до сфери управління Міністерства освіти та науки.

Іспит без навчання в автошколі. Всі випускники, які закінчили навчання з підготовки водіїв у закладах професійно-технічної освіти, будуть допущені до складання іспитів без додаткового навчання в автошколі.

Нагадаємо, 18 січня повідомлялося, що в Україні планують спростити процедуру отримання водійських прав. Тоді заступник Міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе пропонував: самостійно обирати програми підготовки: або за допомогою курсів, або самостійно, та ввести інститут екзаменаторів; спростити отримання медичної довідки - менше лікарів та можливість подати меддовідку в онлайн-режимі.

Техогляд для всіх та зміна процедури отримання прав: які новації чекають на українських автомобілістів

Техогляд для всіх та зміна процедури отримання прав: які новації чекають на українських автомобілістів

Повʼязані теми:

Наступна публікація