Водій завершував маневр. Верховний суд скасував штраф за проїзд на жовте світло

Водій завершував маневр. Верховний суд скасував штраф за проїзд на жовте світло

Фото: novograd.city

Автомобіліст виїхав на перехрестя, коли світлофор світився зеленим кольором.

Після виїзду на перехрестя на зелений колір світлофора водій повинен завершувати маневр, навіть якщо колір змінився на жовтий.

 Про це йдеться у повідомленні "Дорожнього Адвоката" у Facebook.

У повідомленні наводиться ситуація, коли поліція оштрафувала кермувальника за те, що він, нібито, перетнув перехрестя на жовте світло. Водій зауважив, що виїхав на перехрестя на зелений, котрий мигав, а уже потім завершував маневр відповідно до правил ПДР, незважаючи на жовтий колір.

Автомобіліст наполягав, що він виконав п. 16.8 ПДР, яким передбачено, що "водій, який виїхав на перехрестя згідно із сигналом світлофора, що дозволяє рух, повинен виїхати у наміченому напрямку незалежно від сигналів світлофора на виїзді".

Поліцейського аргументація кермувальника не влаштувала і він виписав штраф на 425 грн.

Як наслідок, водій подав до суду, щоб довести свою невинність. Верховний суд рішенням від 26.07.2019 зробив висновок, що водій діяв згідно з нормами ПДР і повинен був продовжити рух, щоб не створювати аварійну ситуацію.

Також суд вказав, що з урахуванням дорожньої обстановки, водій не зміг би зупинити транспортний засіб перед стоп-лінією, не вдаючись до екстреного гальмування.

За наслідками розгляду справи, постанова поліції про накладення штрафу скасована. Тепер інспектора повинні притягнути до відповідальності за неправомірні дії.

ЯКЩО ПІСЛЯ ВИЇЗДУ НА ПЕРЕХРЕСТЯ УВІМКНУЛОСЬ ЖОВТЕ ЧИ ЧЕРВОНЕ СВІТЛО, ТО ВОДІЙ ПОВИНЕН ПРОДОВЖИТИ РУХ, ЩОБ НЕ СТВОРИТИ...

Опубликовано Дорожній Адвокат Среда, 31 июля 2019 г.

Раніше Верховний суд нагадав, коли вимога поліції надати водійські права незаконна. Водій виграв суд у справі з штрафом за відмову показати права.

Повʼязані теми:

Наступна публікація