Водіям розповіли, скільки проміле алкоголю дозволено в Україні задля керування авто

Водіям розповіли, скільки проміле алкоголю дозволено в Україні задля керування авто

Фото: pixabay.com/StockSnap

Хоча його взагалі не бажано вживати перед поїздкою.

Автомобілістам розповіли, скільки саме проміле алкоголю можна вживати задля керування машиною.

Про це йдеться в Auto24.

Так, допустимий вміст алкоголю в крові людини, яка керує транспортним засобом – 0,2 проміле. Для розуміння, 1‰ – це тисячна частка чого-небудь, тобто проміле – це як відсоток, тільки в 10 разів менше (тобто 1% – це 10 ‰).

Цікаво, що ухвалена в усьому світі класифікація говорить, що 0,2 ‰ – це майже нульова, найлегша ступінь сп'яніння – так звана доклінічна, безсимптомна. Така кількість алкоголю ніяк не відбивається на поведінці людини і в зовнішніх ознаках не проявляється. Подібна доза алкоголю в крові виявляється тільки вимірювальними приладами – в лабораторних умовах або поліцейськими алкотестерами-драгерами.

У низці країн також встановлено не нульовий, а дещо підвищений поріг нетверезості для водія. Трохи більші значення – 0,3 – 0,5 ‰ (Німеччина), 0,5 ‰ (більшість країн Європи), 0,8 ‰ (Великобританія) і 0,4 – 0,8 ‰ (США), 0,8 ‰ (Канада) – можна пояснити культурними і гастрономічними особливостями місцевих мешканців.

Може скластися враження, що "наші" 0,2 ‰ дають водієві можливість пропустити хоча б чарочку. Теоретично це начебто і так, але з великою кількістю принципових застережень. Справа в тому, що навіть у тієї ж людини певна порція алкоголю може "відбиватися" на складі крові по-різному.

Утім, попри навіть незначний вміст алкоголю в крові, не бажано сідати за кермо в такому стані.

Повʼязані теми:

Наступна публікація