Ввезення "євробляхи": суд скасував штраф для чиновниці у розмірі 220 тисяч грн

Ввезення "євробляхи": суд скасував штраф для чиновниці у розмірі 220 тисяч грн

Хоча й була викрита незаконна схема.

Громадяни інших країн можуть їздити на нерозмитнених автомобілях, а громадянам України це заборонено. Саме тому для деяких українців отримання паспорта іншої країни виявляється навіть вигіднішим, ніж розмитнення авто.

Так, громадяни-нерезиденти мають право на тимчасове ввезення в Україну транспортних засобів без сплати митних платежів. Громадяни-резиденти мають право ввезти автомобіль в України після сплати всіх митних платежів. Тому з метою пільгового ввезення автомобілів окремі громадяни використовуюсь схему подвійного громадянства. Один із таких випадків був зафіксований українською митницею.

Протягом 2018-2020 років громадянка ввозила на територію України автомобілі різних марок. Ввезення відбувалось в режимі в “тимчасове ввезення до 1 року” без сплати митних платежів. Як підставу для звільнення від оподаткування громадянка надавала паспорт громадянки Угорщини. Водночас зазначала на митниці адресу проживання на території іноземної країни.

Надалі один із автомобілів “VW Golf”, які ввозились в Україну в режимі тимчасового ввезення, громадянки вирішила розмитнити. При поданні документів на розмитнення громадянка подала вже паспорт громадянина України, чим підтвердила, що є одночасно громадянином України.

Пізніше, а саме 01.03.2020, цією громадянкою було ввезено інший транспортний засіб Skoda Octavia в режимі “тимчасове ввезення до 1 року”. Водночас громадянка подала під час ввезення знову паспорт громадянки Угорщини та заявила адресу проживання на території Словаччини.

Під час перевірки документів при ввезенні даного автомобіля на територію України, працівник митниці встановив, що раніше ця ж громадянка пред’являла паспорт громадянина України. На запит митниці Державної міграційної служба України підтвердила, що місце проживання громадянки зареєстровано в Україні. Фактично митниця встановила наявність у громадянки двох паспортів – Угорщини та України.

З урахуванням цієї інформації митниця зробили висновок, що громадянка є резидентом та відповідно не звільняється від оподаткування під час ввезенні автомобіля в режимі тимчасового ввезення. До того ж митниця встановила, що вказана громадянка є ще й державним службовцем.

За результатами перевірки стосовно цієї громадянки митниця винесла постанову про накладення штрафу за порушення митних правил на підставі ст.485 Митного кодексу у розмірі 220 тисяч грн.

Громадянка оскаржила постанову митниці у суді. Розглядаючи матеріали справи суд зазначив, що митниця не довела належним чином, що громадянка є нерезидентом. У рішенні суд вказав, що “такі доводи можуть мати місце лише у випадку документального підтвердження наявності відповідних записів у паспорті” (Справа №308/8891/20).

На цій підставі суд визнав постанову митниці про порушення митних правил неправомірною та скасував штраф у розмірі 220 тисяч грн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація