Ями на прибудинковій території: як діяти і до кого звертатися

Ями на прибудинковій території: як діяти і до кого звертатися

Фото: УНІАН

Нині існує проблема на законодавчому рівні.

В одній із соцмереж киянин Ростислав Терешко розмістив фото з дописом: "У дворі провалився асфальт, утворилася діра. Подав звернення на 1551. Які є варіанти подальших дій? Що робити?". Ситуація з ямами на прибудинкових доріжках, які ніхто не латає, не непоодинока.

Як діяти у такому випадку і до кого звертатися - у сюжеті Сніданку з 1+1.

Наша героїня Анна проживає в одному зі столичних будинків. Вона розповідає, що нещодавно в її дворі з’явилася величезна яма. Оминати її доводиться вже понад як місяць. Надії на швидкий ремонт вже немає.

Як виявилося, така проблема далеко не поодинока. Ті, хто намагаються вплинути на ситуацію, звертаються до контактного центру на гарячу лінію. Проте зазвичай, у відповідь отримують: "Укладання та ремонт асфальтного покриття не входить до типового переліку послуг з утримання будинків та прибудинкових територій, які враховуються в тарифі квартирної плати".

Директор центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко говорить, що такі відповіді люди отримують неспроста. Нині існує проблема на законодавчому рівні. "Прибудинкова територія - це відповідальність керівної компанії, ЖЕКу. Але в переліку послуг, які він надає з утриманню цієї території, нема такого, щоб ремонтувати асфальт у випадку провалля. Тому тут законодавець цю ситуацію просто не передбачив", - пояснив фахівець.

До кого звертатися, якщо на прибудинковій території з'явилася яма

До кого звертатися, якщо на прибудинковій території з'явилася яма

Вплинути на ситуацію все ж можна. Аби про вашу проблему почули та в подальшому вирішили, необхідно відразу звертатися до керівника міста. Саме на його ім’я варто написати лист із проханням виправити ситуацію. "Перш за все, це об’єднує мешканців. Вони відчувають, що живуть в єдиному будинку, в єдиному просторі. Окремі звернення так не діють, як діють колективні", - наголосив Олексндр Сергієнко.

За словами експерта, чим більше підписів, тим більша ймовірність позбутися ям. Якщо ви проживаєте, наприклад  у Києві, від міського очільника колективне звернення спрямують до районної адміністрації. Уже там, мають знайти кошти на екстренний ремонт дороги. Гроші виділять із резервоного фонду.

Повʼязані теми:

Наступна публікація