В Україні дозволили звужувати смуги під час будування доріг

В Україні дозволили звужувати смуги під час будування доріг

Фото: AutoCar

З вересня почали діяти нові вимоги ДНБ, які передбачають можливість звуження смуг руху під час реконструкції або будування доріг.

Нові зміни, які внесли у Державні будівельні норми стосуються проектування та реконструкції доріг. Вони дозволяють робити смуги руху вужчими, якщо це потрібно. Про це повідомляє заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Відповідно до нових вимог мінімальна ширина смуг складатиме три метри на нових магістральних вулицях загальноміського та районного значення у найбільших, великих, середніх та малих містах, окрім доріг безперервного руху, а також на селищних дорогах та головних вулицях.

На магістралях загальноміського значення безперервного руху в найбільших і великих містах мінімальна ширина смуги руху дорівнює 3,5 м. На місцевих житлових вулицях і дорогах усіх населених пунктів вона складає 2,75 м.

Такі вимоги безпеки використовуються у Європі вже давно. Вони довозлять підвищити рівень безпеки руху та сприятимуть зменшенню аварійності на ділянках доріг. За досвідом, широкі смуги дозволяють водіям надмірно маневрувати, понаднормово перебільшуючи швидкість чи обганяючи сусідні машини. За звужених смуг руху такої можливості немає, а увага збільшується, як і обережність.

“Зменшуючи швидкість всього на 1,5 км/год, рівень смертності на дорогах знижується в середньому на 6%. Уявіть, скільки життів може врятувати всього лиш розумний підхід до проектування доріг. Окрім цього, зміни, введені у новому ДБН, дозволять збільшити пропускну здатність вулиць та зменшити затори за рахунок облаштування додаткових смуг для авто та окремих смуг для громадського транспорту. Також звільнений простір можна використовувати для проектування велосипедних доріжок, острівців безпеки на переходах та пакувальних кишень”, - пояснив Парцхаладзе.

Нагадаємо, що у Нідерландах розробили дорогу з переробленого пластика. Експериментальна дорога простягається на 30 метрів і поки нею їздять лише велосипедисти.  

Наступна публікація