Як правильно та безпечно пересуватися на автомобілі взимку: основні поради для водіїв

Як правильно та безпечно пересуватися на автомобілі взимку: основні поради для водіїв

Фото: apnews.com

Ці правила перевірені роками і обов'язкові навіть для автомобілістів із великим досвідом.

Для більшості водіїв-новачків “зима” – дуже страшне слово. Адже їздити важче, видимість менша та ще й спробуй зупинити автомобіль у ожеледицю.

Тож ТСН.Авто з’ясував, яких правил треба дотримуватися, щоб на дорозі взимку почуватися впевнено.

  • Найперше – це зимова гума. Так, досить багато людей просто таки ігнорують цей пункт. Вони їздять на літній гумі та сподіваються, що все буде добре. Нагадуємо, дуже важливо використовувати саме зимову гуму. Адже літня зберігає свої властивості до +7 градусів, а далі її використання лише на страх та ризик водія. Навіть зношені зимові шини будуть кращі за літні через свою спеціальну будову, якою вона чіпляється за асфальт.
  • Якщо ваш автомобіль “ночує” просто неба, то перед поїздкою його треба гарно відчистити від снігу. Дуже часто через те, що на вулиці холодно, водії швиденько очищують лише лобове та заднє скло та починають їхати, а сніг відлетить сам. Так ось, він може і відлетіти, але разом зі снігом там може бути лід і він може спокійно влучити в сусіднє авто. Тож не випробовуйте долю, а просто трошки попрацюйте щіткою.
  • Якщо на дорозі ожеледиця, будьте дуже обережними з екстреним гальмуванням. Звісно, сучасні автомобілі оснащені системою ABS, але вона не всесильна - коли колеса блокуються, слизькою дорогою автомобіль рухається далі, враховуйте це.
  • Коли ви плануєте їздити бездоріжжям та заїжджати на гори, використовуйте допоміжні ланцюги. Досить нехитрий аксесуар, який непогано б мати в багажнику кожного авто. Ланцюги сильно збільшують прохідність авто бездоріжжям, зменшують заноси на слизькій дорозі на невеликих швидкостях та допомагають вибратися із заметів.
  • І завжди стежте за пішоходами. У зимовий час люди закутуються у одяг, неначе капуста. Тож багато одягу, шапка чи капюшон та навушники – це головні ваші вороги. Пішохід може просто не побачити автомобіль і вийти на дорогу. Якщо бачите людину, яка хоче перейти дорогу, краще зупиніться та дочекайтеся, поки вона не пройде. Краще витратити зайву хвилину та зі спокійною душею їхати у своїх справах.

Читайте також, як власноруч замінити колесо в автомобілі та не втрапити в халепу: ефективні поради водіям.

Повʼязані теми:

Наступна публікація