Юристи пояснили, чому п'яні водії можуть відчувати свою безкарність

Юристи пояснили, чому п'яні водії можуть відчувати свою безкарність

Нові поправки до Закону фактично усувають покарання за водіння в нетверезому стані

Ухвалений у першому читанні Верховною Радою україни "Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" №7279-д робить процедуру визначення ступеня сп'яніння водія настільки тривалою, що весь алкоголь встигне вивітритись. Про це повідомляє Вадим Володарський після докладного розгляду поправок.

Як передає Auto24 зі слів адвоката, що відповідно нормам нового документу керування транспортними засобами в стані сп'яніння переходить до розряду кримінальних проступків, вносячи певний відсоток безкарності. Оскільки адміністративна відповідальність у вигляді пункту у Кпап (ст. 130) виключається, то ті, хто був позбавлений прав отримують амністію.

Крім того, водії одержують можливість відтягнути час і ухилитися від відповідальності. У КПК немає поняття "медичний огляд" і не передбачений порядок його проведення, а є тільки "огляд особи", яке може проводиться слідчим і медпрацівником, присутність якого ніяк не регламентовано та законної сили не має.

В описі процесу затримання також не передбачено визначення на наркотичне чи алкогольне сп'яніння, оскільки після затримання необхідно чекати постанови прокурора, а потім тільки проводити огляд і якщо сп'яніння підтвердиться, то тільки тоді вноситься до реєстру ЄРДР і проводиться подальше розслідування. Весь процес затягнувся настільки, що стан сп'яніння може значно знизиться або пройти зовсім. Неважко зрозуміти скільки потрібно буде часу на всю процедуру і витрат сил всіх що беруть участь в процесі.

Проектом передбачено, що у разі незгоди з результатами огляду протягом двох діб після ознайомлення з його результатами особа може подати клопотання про проведення експертизи. У разі підозри на сп'яніння така експертиза може проводитися тільки на підставі зразків крові або інших біологічних середовищ організму. А як ми знаємо, через 48 годин з крові випаровуються всі докази провини.

Нагадаємо, що в червні цього року зафіксовано рекордну кількість виписаних протоколів за водіння в стані алкогольного сп'яніння.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Аваріі та ДТП
Наступна публікація