За кордон на власному авто. Що потрібно знати для подорожі

За кордон на власному авто. Що потрібно знати для подорожі

Варто пам'ятати про низку важливих документів, а також про базове комплектування для поїздки.

Перед поїздкою за кордон на власному автомобілі потрібно перевірити технічний стан транспорту, і наявність відповідних документів.

Як вдало і без пригод поїхати до іншої країни на машині, розібралися у ТСН.ua.

Так, обов'язково необхідно мати наступні документи:

  • Національне водійське посвідчення
  • Свідоцтво про реєстрацію автомобіля (техпаспорт)
  • Міжнародну страхівку "Зелена карта"
  • Розпізнавальний знак UA на авто
  • Номерні знаки

На деяких пунктах варто зупинитися більш детально. Так, для поїздки до Європи водійське посвідчення повинно бути випущено після 2011 року і мати зазначену дату закінчення терміну дії. Саме такі права приймають у більшості країн відповідно до Віденської конвенції 1968 року.

Варто відзначити, що є ще п'ять європейських держав, які вимагають не звичайне, а саме Міжнародне посвідчення водія: Австрія, Кіпр, Мальта, Ірландія та Ісландія. Цей документ можна отримати у будь-якому Сервісному центрі МВС. Повний список країн, в яких потрібні міжнародні права, можна подивитися на офіційному сайті відомства. Бували випадки, що національні права визнавали недійсними і в інших країнах ЄС, тому за можливості варто зробити міжнародні просто для перестраховки.

Щодо свідоцтва про реєстрацію варто відзначити, що автомобіль повинен бути зареєстрований на водія (учасника поїздки) чи потрібно мати довіреність.

Ще один важливий документ – страховий поліс "Зелена карта". Його наявність обов'язково і звичайна страховка не підійде. "Зелену карту" можна оформити у страхових агентствах за місцем проживання, а також часто пункти для отримання поліса є перед кордоном. За можливості його варто оформити завчасно.

Ще одна тонкість: якщо ви користуєтеся індивідуальними номерними знаками, то вони не дійсні для виїзду за кордон, і їх варто замінити на звичайні.

Також не варто забувати про наклейку UA на білому фоні у чорному овалі: її наявність обов'язкова на автомобілях, що беруть участь у міжнародному русі.

Що потрібно мати для виїзду за кордон в автомобілі

Машину потрібно укомплектувати стандартним набором, який серед іншого може дійсно знадобитися водієві з пасажирами. Так, необхідно мати аптечку, вогнегасник, знак аварійної зупинки, світловідбивний жилет і запасні лампочки для фар.

Крім того, перед поїздкою обов'язково необхідно перевірити технічний стан автомобіля. Сама ж машина повинна бути без істотних пошкоджень кузова, тріщин на склі і тонування на вітровому вікні. Також на шинах повинен бути нестертий протектор.

Загалом, це ключові предмети і документи, які потрібно мати або перевірити наявність/відповідність перед виїздом за кордон.

Для тих, хто бажає поїхати у далеку подорож не на паливній машині, а на електрокарі, раніше був складений рейтинг найбільш далекобійних екомобілів. Більшість компаній пропонують авто, які проїжджають понад 300-400 кілометрів, що дуже непогано навіть для доріг України зі слабо розвиненою інфраструктурою зарядок.

Повʼязані теми:

Наступна публікація