В ОБСЄ закликали РФ негайно звільнити Савченко

В ОБСЄ закликали РФ негайно звільнити Савченко

Фото: Getty Images

Співробітникам ОБСЄ не дали можливість відвідати Надію Савченко.

Директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Майкл Джордж Лінк закликав російську владу негайно звільнити українську військову Надію Савченко.

"Звільнення Савченко матиме велике гуманітарне значення, враховуючи її проблеми зі здоров'ям, і додасть впевненості мирному процесу, спрямованому на вирішення дворічної кризи в Україні", - йдеться у заяві Майкла Лінка.

Він також зазначив, що співробітникам ОБСЄ не дали можливість відвідати Надію Савченко й офіційно спостерігати за судом над нею, попри прохання організації.

За словами Лінка, такі вимоги ОБСЄ відповідали міжнародним стандартам в галузі судочинства.

22 березня російський суд ухвалив рішення засудити українську льотчицю Надію Савченко до 22 років ув'язнення. Надію визнали винною за трьома статтями: за "вбивство" присудили 18 років, за "замах на вбивство" мирних громадян – 4 роки і штраф за "незаконний перетин кордону". Таким чином у сукупності Росія хоче, аби Надія відсиділа 22 роки у тюрмі і сплатила 30 тисяч рублів штрафу.

Президент України Петро Порошенко прокоментував вирок російського суду та заявив про готовність обміняти Савченко на затриманих на Луганщині співробітників ГРУ. Судовий процес у Росії глава держави назвав "ганебним судилищем" і наголосив, що Україна ніколи не визнає вироку.

Водночас її адвокат Ілля Новіков повідомив, що Генеральна прокуратура України готує підозру трьом суддям суду міста Донецьк у Ростовській області.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація