6 балів із 10: перша серія 7 сезону "Гри престолів"

6 балів із 10: перша серія 7 сезону "Гри престолів"

Фото: ТСН.ua

"Драконів камінь" загалом виправдовує очікування – але є відчуття, що серії "на десятку" все ж попереду.

Вихід нового епізоду "Гри престолів", чи не найбільшого шоу сучасності, давно став справжньою телеподією. Сьомий сезон фанати чекали на кілька місяців довше, ніж зазвичай, і з особливим завзяттям. Історія рухається до завершення, і прихильникам уже не терпиться дізнатися, чим все скінчиться.

Останні два сезони будуть коротшими за попередні, а це значить, що нам лишилося усього 13 епізодів до фіналу замість очікуваних 20. Валар Серіаліс – усе хороше колись закінчується. Крім того, цього року фанати не зможуть підглянути долю героїв у книжці. "Гра престолів" перегнала серію "Пісня Льоду та Полум'я", на якій засноване шоу, на майже два сезони. Фраза "коли Джордж Мартін допише книжку" вже давно стала для ґіків синонімом прислів'я "Коли рак на горі свисне".

Не дивно, що незважаючи на усі старання шоураннерів (виконавець ролі Джона Сноу Кіт Гарінґтон мусив відпахати 15 годин на фальшивих зйомках лише щоб заплутати шукачів спойлерів) деякі подробиці сюжету та фото зі зйомок були "злиті" в інтернет задовго до прем'єри.

Перша серія 7 сезону "Драконів камінь" за розмахом більше нагадує фінали попередніх сезонів, але це все ж типовий початок з повільним встановленням усіх фігур на шахівниці. Однак, вона відрізняється тим, що на відміну від попередніх сезонів, глядачів цього разу не знайомлять з новими учасниками Великої Гри. Навколо – лише знайомі обличчя: Джон, Санса, Бран, Ар'я, Дейнеріс зі свитою, Серсея, Джейме, Сем і, навіть, Пес у компанії Братства Без Знамен. Окрім хіба що Архімейстера у виконанні Джима Бродбента ("Гаррі Поттер і Принц-Напівкровка", "Круті Фараони") і одного цікавого камео від знаменитості, якої саме, побачите самі. Загалом же світ Вестеросу меншає. Розв'язка – уже близько, сюжетні лінії переплітаються, і розділені до того тисячами верст персонажі починають зустрічатися.

На Півночі у бік Семи Королівств суне армія мерців, кадри якої, мабуть, коштували, як цілий епізод з перших сезонів. На жаль, поки що тільки Джон Сноу розуміє усю серйозність ситуації і готовий з цим щось робити. У Вінтерфеллі він звикає до нової ролі короля і вперше вступає в суперечку з сестрою, яку більше хвилює політика, ніж військо крижаних мертвяків за Стіною.

Ар'я Старк, схоже, поки що не спішить додому. У неї є важливіші справи, наприклад, викреслення пунктів зі свого старого списку, зокрема, у сцені, яка змусить багатьох глядачів підняти келих вина за Старків.

Сем Тарлі намагається вирватися зі своєї щоденної рутини в Цитаделі Мейстерів, яку можна описати хіба що як "анти-Гоґвортс". Там він випадково зустрічає одного несподіваного персонажа і робить важливе відкриття.

У Королівській Гавані Серсея і Джейме милуються картою свого королівства, у якому вони фактично контролюють одну лиш столицю, і знаходять нового союзника. Еурон Грейджой, один з найцікавіших і найяскравіших поганців у книжках, нарешті починає проявляти себе й на екрані. Відсунутий на задній план у попередньому сезоні, Пілу Асбек "краде" сцену в тронному залі своєю грубою харизмою.

Але все це тьмяніє на тлі фінальної сцени епізоду. Дейнеріс Таргаріен після 6 сезонів серіалу і виходу першої книги у далекому 1996 нарешті повертається додому, висадившись на Драконовому Камені. Тепер Штормонароджена, Неопалима, Королева Андалів і Перших Людей, Кхалісі Великого Трав'яного Моря, Розбивачка Кайданів і Мати Драконів може додати новий титул до свого довжелезного імені - Леді Драконового Каменю.

У світі "Гри престолів" Драконів Камінь – це дуже важливе і символічне місце. Це не просто замок, у якому сидів Станнис Баратеон. Це острів, де вперше висадилися предки Дейнеріс – Таргаріани, коли прибули у Вестерос, замок, де вона народилася, місце, багате на поклади драконового скла, яким можна убити Білого Ходока, і, схоже, саме туди цього сезону вестимуть усі дороги Вестеросу.

Моя оцінка першої серії 7 сезону "Гри престолів" – 6 із 10. Але лише тому, що цей сезон обіцяє бути дорогим, великим та епічним, відтак я б хотіла приберегти "десятки" і "дев'ятки" для наступних епізодів. "Драконів камінь" загалом виправдовує очікування і дарує прихильникам сцени, на які вони чекали з початку серіалу, але в мене є відчуття, що це лише крихта того, що приготував для нас новий сезон.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на  facebook та стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація