Австрійський яблучний штрудель

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Цей знаменитий десерт можна приготувати — це не буде надто легко та швидко, але результат того вартий.

Коли мене попросили приготувати і опублікувати рецепт справжнього яблучного штруделя, того самого з Австрії, де його і придумали, для мене це стало викликом, оскільки раніше штруделів я не пекла. В результаті прочитала все, що могла знайти, про яблучний штрудель. Вивела один рецепт з усіх прочитаних, який мені видався золотою серединою.

Якраз очікувала гостей з Південної Кореї, це була вже не перша спільна вечеря у нас вдома, тож я вирішила дозволити собі скласти вже не суто українське меню (щоб вони краще пізнали особливості нашої, неймовірно смачної кухні), а розширити географію страв на Захід. 

І ось пекла я штрудель з яблуками тричі! Чому саме тричі? Тому, що перший раз було смачно, але все потріскалося, порвалося й одна сторона вийшла досить твердою. Виправила помилки і спекла вдруге. Було так смачно і апетитно, що Емма і Лукаш (донька та чоловік) змели майже пів штруделя за пів дня, другу ж половину ліквідували надвечір.

Ось і довелось спекти свій третій, вже просто ідеальний штрудель з яблуками. І все це менш ніж за 24 години. Після цього якби мене хтось серед ночі сонною забрав на кухню пекти штрудель, то напевно я б зробила це, навіть не розкриваючи очей.

Виходячи з моєї штрудельной практики, скажу вам:

1) Розкачувати тісто треба обов'язково на скатертині, якої вам не шкода (хоча моя таки відіпралась після всього). Тісто краще розкачується і, безумовно, ви не завернете те тонке, ніжне тісто, без скатертини. На кухонному рушнику так не вийде, він весь час ковзає.

2) Не вірте тому, хто вам скаже, що тісто на справжній штрудель треба розкачати так тонко, щоб було видно візерунок на скатертині. Якщо так зробите, то під час загортання тісто порветься — під вагою яблук воно розтягнеться, стане ще тоншим і не витримає.

3) Не розрізайте штрудель, поки він повністю не охолоне. Коли охолоне, тоді вже поріжте, можете підігріти ще раз і подавайте.

Будь ласка, перед приготуванням дуже уважно перечитайте рецепт.

Для тіста:

  •  250 г борошна;
  •  20 г вершкового масла, розтопити;
  •  1 яйце;
  •  ½ склянки теплої води;
  •  1,5 ст.л. рослинної олії.

Для начинки:

  •  1 кг яблук, почистити, порізати кубиками;
  •  2 ч.л. меленої кориці;
  •  90 г цукру;
  •  60 г світлих мелених сухарів;
  •  60 г мигдалю без шкурки, змолоти;
  •  100 г родзинок;
  •  30 г вершкового масла;
  •  Ром або коньяк для замочування родзинок.

Для прикрашання:

  •  мелена кориця;
  •  цукрова пудра.

Відпочинок тіста: 1 година.

Час приготування: 1 година10 хвилин.

Загальний час приготування: 2 години 10 хвилин.

Для приготування потрібно:

1) Усі інгредієнти для тіста змішати і вимісити досить м'яке тісто, яке повинно відставати від стінок посуду, в якому ви його місите.

Австрійський яблучний штрудель, для блогів_2
picantecooking.com

2) Змастити поверхню тіста вершковим маслом, накрити кухонним рушником і залишити за кімнатної температури "відпочити" на 1 годину.

3) Родзинки залити окропом, дати 5 хвилин постояти, воду злити і відразу ж залити алкоголем. Залишити на 30 хвилин.

4) Порізані кубиком яблука змішати з корицею, цукром і родзинками.

5) Коли 1 година спливе, розігріти духовку до 190˚С.

6) На столі розстелити стару скатертину, присипати борошном і тонко розкачати тісто, але не переборщіть. Якщо розкачаєте занадто тонко, тісто порветься під час загортання. За можливості надайте розкачаному тісту прямокутної форми.

Австрійський яблучний штрудель, для блогів_3
picantecooking.com

7) Поверхню розкачаного тіста гарненько змастіть вершковим маслом. Посипте половиною горіхів і сухарів. Іншу половину змішайте з яблуками.

Австрійський яблучний штрудель, для блогів_4
picantecooking.com

8) Акуратно викладіть яблука на тісто, залишаючи вільними краї, як показано на фото.

Австрійський яблучний штрудель, для блогів_5
picantecooking.com

І УВАГА! За допомогою скатертини, піднімаючи її разом з тістом, згорніть тісто в рулет. І ось тут, якщо ви розкачали занадто тонко, воно може порватися. А якщо не занадто тонко, то тісто тільки розтягнеться і стане напівпрозорим, — яким воно і повинно бути у справжнього австрійського штруделя.

Австрійський яблучний штрудель, для блогів_6
picantecooking.com

9) Змастіть деко олією. Тепер обережно, знову за допомогою скатертини, піднесіть тісто до дека і обережно перекиньте штрудель на деко так, щоб шов був знизу (це найпростіший спосіб переношування штруделя на деко).

10) Випікайте штрудель в розігрітій духовці 40 хвилин. Штрудель зробиться ширшим і підрум'яниться. Вийміть з духовки і залиште на деку ще 20-30 хвилин. Під час вистигання штрудель трохи осяде — так має бути. Також він може місцями незначно тріснути.

11) Злегка вистиглий штрудель рясно посипте цукровою пудрою. Прикрасьте на ваш розсуд меленою корицею.

Австрійський яблучний штрудель, для блогів_1
picantecooking.com

12) Коли штрудель повністю охолоне, зріжте грубі краї, щоб він виглядав відкритим, саме так його і продають, і подають. Подавайте з теплим ванільним соусом.

Цей десерт ментально перенесе вас у засніжені австрійські Альпи, навіть тоді, коли навколо снігом і не пахне. Дуже яблучно і пряно!

Приємного вам чаювання зі шматочком ароматного штруделя!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com 

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Залиште свій коментар

Вибір редакції