Чкмерулі: ніжне та ароматне курча по-грузинськи

Дата публікації
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Чкмерулі: ніжне та ароматне курча по-грузинськи

ТСН.ua

Приготувати цю страву дуже просто, однак вона дуже смачна — завдяки молочно-вершковому соусу з часником.

Назва курчати чкмерулі походить від назви Чкмері — поселення в гірській області Рача на півночі Грузії. Спосіб приготування курчати, по суті, дуже простий, однак це дуже смачна страва, і все завдяки молочно-вершковому соусу з часником.

Процес приготування курчати чкмерулі подібний до приготування курчати-табака з тією лише відмінністю, що в кінці приготування на тій же пательні готується ароматний соус, в якому й подається птиця. І, на відміну від курчати-табака, для цієї страви можна взяти не курча, а просто молоду курку, просто порізавши її на частини. Адже тут головну роль грає не хрустка та засмажена шкірочка, а соус, яким просочується птиця. Курку ж можна смажити звичайним способом шматками (ціла просто не просмажиться рівномірно, на відміну від курчати), а потім вже готувати чудовий часниковий соус, як у рецепті.

Іноді зустрічаються рецепти курчати чкмерулі, коли птиця і соус подаються окремо. Якщо у випадку курчати-табака з простеньким на смак соусом ніорцкалі це має сенс, то з курчам чкмерулі можна і навіть варто подавати птицю у соусі, трішки протушкувавши їх разом. Адже соус до курчати чкмерулі багатший і цікавіший. Все це тому, що він готується на пательні, в якій смажилась птиця, а це означає, що до нього перейде есенція смаку з припечених до дна ароматних частинок курчати.

Саме тому хоча доведена практично до готовності птиця потім тушкується в соусі й втрачає свій хрускіт, обсмажувати для хрускоту її все ж таки треба — смак підрум'яненої шкірочки буде відчутний у страві, навіть якщо сама шкірочка стане м'якою, поки курча чкмерулі донесуть до столу.

picantecooking.com

Своєю чергою томлений часник у вершках з молоком надає соусу свою солодкувату смакову нотку. Протушкована у ньому і попередньо добре обсмажена птиця збагачується ароматами цього, здавалось би, простого та водночас дуже смачного соусу.

Щодо зелені, то якщо любите, крім кінзи можна посипати курча зеленню регана (фіолетовогого базиліку), петрушки та кропу. Таке різнотрав'я в одній страві характерне для кавказької кухні, хоча мені особисто найбільше смакує просто стримана свіжість кінзи.

Інгредієнти:

  •  1 курча вагою приблизно 600-800 г;
  •  1,5 ч.л. солі;
  •  0,5 ч.л. чорного меленого перцю;
  •  0,5 ч.л. суміші хмелі-сунелі (можна не використовувати);
  •  рослинна олія для смаження.

Для соусу:

  •  5 зубців часнику;
  •  щедра щіпка солі;
  •  125 мл вершків 30%;
  •  125 мл молока;
  •  1/2 пучка кінзи, не надто дрібно порізати.

Для приготування потрібно:

1) Курча розрізати вздовж хребта і розплющити.

picantecooking.com

2) Натерти птицю сіллю зі спеціями та хмелі-сунелі з усіх сторін, викласти грудками доверху на дошку для нарізки й добре притиснути руками до дошки, щоб зробити птицю якомога пласкішою.

picantecooking.com

3) Перекласти курча у велику миску чи на тацю і накрити великою тарілкою. Зверху на тарілку покласти важкий прес (кам'яна ступка, трилітрова банка з водою тощо). Поставити птицю під пресом у холодильник на 8-12 годин.

4) Дістати птицю з холодильника за 1 годину до смаження, щоб вона дійшла кімнатної температури.

5) У великій пательні розігріти рослинну олію у такій кількості, щоб вона повністю покривала поверхню.

6) Викласти курча грудками доверху на пательню, на нього поставити чисту меншу пательню, а на неї той самий прес. Смажити на середньому вогні, поки низ курчати добре підрум'яниться.

picantecooking.com

7) Зняти прес з пательнею і перевернути птицю на інший бік. Вже не притискаючи смажити до повної готовності птиці. Уся шкірочка повинна зробитись золотистою та хрусткою.

picantecooking.com

8) Тим часом у чашу блендера покласти зубчики часнику, сіль та вершки й збити до однорідності.

picantecooking.com

9) Перекласти смажене курча на чисту тарілку. А у пательню, в якій смажилось курча, влити вершки з часником. Довести до кипіння, пошкрябуючи дно пательні. Влити молоко і знову довести все до кипіння.

picantecooking.com

10) Перекласти курча назад до пательні й тушкувати ще 1-2 хвилини поливаючи соусом.

picantecooking.com

11) Зняти курча чкмерулі з вогню й залишити на 5 хвилин відпочити в соусі. Посипати зеленню кінзи і подавати.

picantecooking.com

Подавати таке курча можна з грузинським хлібом або ж вашим улюбленим світлим пухким хлібом, щоб було чим вимочувати соус.

Смачного!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com 

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Наступна публікація