Цибулевий суп

Цибулевий суп

Фото: ТСН.ua

Через три століття цей суп готують і французька домогосподарка, і респектабельний шеф-кухар.

Суп, який став національним надбанням Франції, вперше був приготований, коли король Людовик тікав від переслідувачів. Він жив у себе в хатині два тижні, їжа закінчувалася. Маючи тільки цибулю, вершкове масло і 10 ящиків шампанського, його кухар вирішив все це змішати. А через три століття цей суп готують і французька домогосподарка, і респектабельний шеф-кухар, чий ресторан визнаний гідним зірки Мішлен.

Я вирішив вперше приготувати цибулевий суп 10 років тому. Швидше від цікавості, тому що вважав, що цибуля — це не смачно. Але ж десятки мільйонів людей використовують його, як головний інгредієнт для першої страви? Так ось, я зварив цибулевий суп і було не дуже смачно, мені не сподобалося. Виявилося, проблема була в тому, що я поклав занадто багато цибулі, яка зробило страву дуже насиченою.

Але я ніяк не міг заспокоїтися. Очевидно ж, що причина, через яку французи так люблять цей суп, може бути тільки в його смаку і апетитному вигляді. Загалом, моя цікавість тільки посилилася, і я приготував цибулевий суп ще раз. Тільки додав більше бульйону і трохи сиру, що, як виявилося, зробило його неймовірним.

Але знаєте, коли смак цієї страви став воістину чудовим? Коли я додав до нього свій кмин, який не люблю. У цибулевому супі він заграв абсолютно по-новому. До речі, те ж саме було і з кінзою, сенс і призначення якої я зрозумів, спробувавши її в супі Том Ям.

Хочу сказати, що цибулевий суп — це саме та страва, до смаку якої я прийшов завдяки тому, що експериментую і перебуваю в постійному пошуку чогось нового і цікавого. Солодкість цибулі, легка кислинка вина, тонкий кминовий відтінок — разом вони незрівнянні. А головне, все, як завжди, просто.

Час підготовки — 15 хвилин.

Час приготування — 50 хвилин.

  • цибуля (велика) — 2 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • куряче крило — 2 шт.;
  • корінь селери — 50 г;
  • лавровий лист;
  • перець;
  • сіль;
  • вино (біле сухе) — 150 мл;
  • вершкове масло — 100 г;
  • хліб (середня буханка темного);
  • кмин.

1. Варимо бульйон з курячих крилець, додавши корінь селери і моркву, а також запашний перець і лавровий лист.

2. Беремо цибулю, очищаємо від лушпиння і нарізаємо півкільцями. Кладемо вершкове масло в каструлю з широким дном і розтоплюємо його на середньому вогні.

Кількість цибулі приблизно ¼ ємності каструлі, а співвідношення цибулі та масла повинно бути таким, щоб вона тушкувався або томився в маслі, а не смажилася. Доведіть цибулю до прозорості, постійно помішуючи її на маленькому вогні приблизно 20 хвилин.

3. Додаємо до цибулі біле сухе вино. Випаровуємо його 10 хвилин на середньому вогні, постійно помішуючи. Заливаємо бульйоном. Чим більше буде бульйону — тим менш насиченим буде присмак цибулі. Солимо і перчимо.

4. Беремо буханку хліба в формі цеглинки, дістаємо м'якоть. Подрібнюємо м'якоть руками, викладаємо на деко, застелене пергаментом. Посипаємо рясно натертим сиром і ставимо в розігріту духовку на 10 хвилин.

5. Суп переливаємо в буханку і також ставимо в духовку на 10 хвилин. Під час подавання посипаємо кмином і прикрашаємо суп шматочками сухариків із сиром.

Фото: klopotenko.com

Готувати — це просто!

Більше рецептів на klopotenko.com, а також в ефірі Cніданку з 1+1 і Сніданок

Повʼязані теми:

Наступна публікація