Хачапурі з сиром на бездріжджовому тісті

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Для начинки найчастіше беруть імеретинський сир, але мої хачапурі — з улюбленим сулугуні.

Якщо до солодкого я взагалі не плекаю жодної слабкості, натомість до такої випічки ще й як плекаю. В оригіналі тісто для хачапурі — це тільки борошно, щипка солі і мацоні. Все дуже просто. Дріжджові варіанти вже з'явилися потім, та й досі точаться суперечки з приводу того, наскільки дріжджові хачапурі автентичні і наскільки в такому випадку мають право називатися грузинськими.

Я в тісто додала трохи соди, для пухкості, і яйце, щоб зробити тісто міцнішим. Потім тісто добу ферментує. Після цього його смак стає кращим і працювати з ним легше. Тісто виходить досить липке, але так треба  — навіть не думайте підсипати борошно під час формування пляцків, інакше тісто буде жорстким. А працювати з ним треба, змастивши дошку і руки олією.

Формувати хачапурі найкраще руками, без качалки, — з нею буде складніше. Тісто дуже податливе і легко розтягується і без зайвих предметів.

Що стосується начинки, найчастіше використовується імеретинський сир, а також інші розсільні сири. Мої хачапурі — з сулугуні. Просто тому, що я дуже люблю цей сир: мені подобається його смак і тягучість. Ви ж робіть з тим сиром, який вважаєте за потрібне.

Іноді, в деяких рецептах, хтось додає яйця в начинку, змішуючи їх з сиром. Я вважаю, що це зайве. Це тільки псує чистий смак сиру, даруючи начинці омлетний присмак і, по суті, крім щільності, нічого хачапурі не додає.

І ще одне! Дуже важливо смажити хачапурі на сухій пательні (жодної олії!) Також пательня повинна мати товсте дно, щоб рівномірно розподілялося і віддавалася тепло. Деякі випікають хачапурі в духовці, але це вже занадто сильний відхід від класики.

І не треба щедро змащувати тісто після випікання вершковим маслом. Це не осетинські пироги!

Хачапурі на бездріжджовому тісті, для блогів_2
picantecooking.com

Інгредієнти для приготування 2 великих хачапурі:

  •  250 мл мацоні (можна замінити кефіром);
  •  1 яйце;
  •  320-350 г борошна;
  •  щипка солі;
  •  щипка соди;
  •  300 г сиру сулугуні, натерти на крупній тертці (можна використовувати сир імеретинський, адигейський і т.д.)

Ферментація тіста: 24 години.

Час приготування: 40 хвилин.

Загальний час приготування: 24 години 40 хвилин.

Для приготування потрібно:

1) Борошно з сіллю та содою змішати в глибокій мисці. Яйце злегка збити з мацоні і додати до борошна. Замісити однорідне та досить липке тісто.

Хачапурі на бездріжджовому тісті, для блогів_7
picantecooking.com

2) Миску накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник на 24 години (можна до 3-х днів).

3) У день приготування дістати тісто з холодильника і викласти на змащену олією дошку. Змащеними олією ж руками розділити тісто на 2 частини. Із частини тіста руками сформувати невеликий пляцок.

Хачапурі на бездріжджовому тісті, для блогів_1
picantecooking.com

У центр викласти половину сиру.

Хачапурі на бездріжджовому тісті, для блогів_3
picantecooking.com

4) Краї защипати до центру, так, щоб не було зазорів. І знову ж, руками, акуратно притискаючи і розтягуючи, сформувати пляцок завтовшки приблизно 1,5 см. 

Хачапурі на бездріжджовому тісті, для блогів_4
picantecooking.com

Тісто дуже податливе, це не буде складно. Те ж саме зробити з рештою тіста.

5) На середньому вогні розігріти пательню з товстим дном. Викласти хачапурі швом донизу, зменшити вогонь майже до мінімуму і смажити приблизно 7-8 хвилин з кожного боку, до готовності. Орієнтуйтесь за кольором: щойно один бік гарненько підрум'яниться, акуратно, за допомогою широкої лопатки, перекласти на інший.

Хачапурі на бездріжджовому тісті, для блогів_6
picantecooking.com

6) Зняти хачапурі з вогню і подавати гарячими. Таким же чином посмажити інші хачапурі.

Смачного!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com 

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Залиште свій коментар

Вибір редакції