Звісно, всі ми куштували чимало пасок у своєму житті, але впевнений — ця вам запам'ятається.
Хочу поділитися з вами рецептом та секретами приготування фантастично пухкої та ароматної паски. Думаю, ви куштували багато пасок у своєму житті, та я просто впевнений, що цей рецепт стане вам до смаку. Особисто для мене він уже став родинним, тож не можу його більше приховувати.
Одразу скажу, що готувати паску за цим рецептом — одне задоволення. Головне — дотримуватися кількох порад. По-перше, за кілька годин до початку приготування витягніть продукти з холодильника, щоб вони встигли набути кімнатної температури. По-друге, бережіть тісто від протягів, можете на час підходження поставити його до духовки. Ну й на останок — готуйте з гарним настроєм та усмішкою. Можете навіть увімкнути улюблену музику, щоб творити смачні шедеври було веселіше.
Iнгредієнти:
Для опари:
- 200 мл молока;
- 100 г борошна;
- 40 г свіжих дріжджів;
- 30 г цукру.
Для тіста:
- 350 г борошна;
- 200 г вершкового масла;
- 200 г цукру;
- 8 яєчних жовтків
- 1/2 ч. л солі;
- 150 г родзинок та сушеної журавлини (у рівній пропорції);
- цедра 1 апельсина і 1 лимона.
Для глазурі:
- 200 г цукру;
- 2 білки;
- 1 ст. л лимонного соку.
Час приготування: 4 години.
Приготування покроково:
1. Готуємо опару: у великій мисці змішуємо дріжджі, цукор і тепле молоко. Перемішуємо, а поки дріжджі розчиняться — додаємо 100 г борошна.
Накриваємо ємність рушником або плівкою (обов'язково зробіть отвір в натягнутій плівці, щоб виходив вуглекислий газ і тісто дихало) і відставляємо в тепле місце на 30-40 хвилин. За цей час опара збільшиться в об'ємі у 2-3 рази.
2. Родзинки та журавлину на кілька хвилин заливаємо окропом, потім воду зливаємо. Натираємо на терці цедру лимона і апельсина, перемішуємо та відставляємо настоюватися.
3. Жовтки поєднуємо з цукром і перетираємо вінчиком, поки маса посвітлішає. Додаємо цю масу до готової опари і добре вимішуємо. Сюди ж відправляємо сіль, розм'якшене вершкове масло.
Просіюємо 350 г борошна і добре вимішуємо тісто. Накриваємо і знову ставимо в тепле місце, щоб підходило. Залежно від об'єму і температури тісто підніматиметься годину-півтори.
4. Тісто має збільшитися в об'ємі в 4-5 разів та набути приємної пухирчастої структури. Від дотику воно буде ніби танути в руках. Осаджуємо тісто і додаємо мариновані у цедрі родзинки. Руки змащуємо рослинною олією та рівномірно розподіляємо сухофрукти у тісті.
5. Ділимо тісто і викладаємо у форми (паперові чи металеві), заповнюючи приблизно наполовину. Останній раз залишаємо тісто підходити на 30-40 хвилин.
6. Розігріваємо духовку до 180°C і випікаємо паски 40-50 хвилин залежно від розміру форм. Готовність можна перевірити дерев'яною шпажкою: якщо паска готова, шпажка буде чиста і суха.
7. Для прикраси збиваємо білок з цукром до пишної піни, додаємо лимонний сік, щоб меренга була блискучою, і змащуємо верхівку.
Посипати зверху можна готовим декором, підсмаженими горішками чи сухофруктами.
Відеоверсія рецепту:
Смачної вам паски та гарно провести свята!