Неймовірний маковий віночок

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Вам доведеться трохи приділити часу начинці та здобному тісту, але зусилля будуть винагороджені смаком цієї випічки.

Пішла я якось нарвати кукурудзи. Традиційно її саджали край городу. За кукурудзою був сінокос та густі кущі терну, а між кукурудзою бабуся розкидала мак. Щоб не надто кидався в око своїми червоними голівками, мак треба було посушити і витрусити чорненьке насіння з голівок.

Часто ми, малі, робили диверсію — витрушували насіння навіть не зриваючи голівок і ласували ним просто так — звісно, як голівки засохнуть. Щоб бабуся не налаяла — бо треба було чимало зібрати насіння, щоб спекти хоча б один смаколик.

З маком робили рулети та пиріжки, посипали булки. Що то була за смакота! Але якось ця культура стала сумнівною — і в нашому селі з’явилися охочі до дурману і недозрілих макових голівок.

Отож пішла я по кукурудзу, вже трохи вечоріло. Як бачу — чиясь фігура бродить між кукурудзинням і рве зелені голівки. Раптом — бачить мене і кидається навтьоки. Тільки п’яти майорять! Я навіть не знаю, хто більше злякався — я чи той невідомий, ласий до дурману чоловік. Після того випадку маку у кукурудзі більше не саджали. Та й за кукурудзою я ходила лише вдень.

Маковий рулет у дитинстві був чи не найулюбленішою випічкою. З начинкою треба було довго провозитися — мак запарювали і розтирали в ступці з цукром. Бо ж нерозтовчені насінини не дуже смакують.

Нині, хвала прогресу і блендеру, цю проблему можна легко вирішити. Але я вирішила ще поекспериментувати і зробити не просто рулет, а красивий віночок. Ну надто вже ефектний він має вигляд. Вам доведеться трохи приділити часу начинці та здобному тісту. Але зусилля будуть винагороджені вершковим солодким тістом і молочно-маковою начинкою.

Булка з маком, для блогів_2
instagram.com/jb_foodphoto

Вам знадобиться:

Для тіста:

  • 500 г борошна;
  • 50 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 50 г розтопленого вершкового масла;
  • 200 г молока;
  • 20 г свіжих або 10 сухих дріжджів;
  • пів чайної ложки солі.

Для макової начинки:

  • 300 г маку;
  • склянка молока;
  • склянка цукру.

Приготування:

1. Дріжджі розчиняєте у молоці. Додаєте сіль та цукор, 200 г борошна і замішуєте опару. Я перемішую все вінчиком, щоб не було грудочок. Лишаєте на 20 хвилин у теплому місці — у мене це мікрохвильовка.

2. Як час мине — додаєте масло, яйця і решту борошна. Замішуєте густеньке тісто, формуєте з нього кулю, змащуєте його олією і кладете у велику миску, теж змащену олією. Накриваєте рушником і знову ставите в тепле місце на годину.

3. Займаєтесь начинкою. Мак заливаєте окропом, щоб він покривалв його на пару сантиметрів. Лишаєте на пів годинки.

4. Як час мине, воду зливаєте і перемелюєте його блендером з насадкою-ногою. В мене він трохи заслабкий, тому я закинула його в чашу з насадкою-ножем і крутила там, періодично помішуючи, хвилин 5-7, доки не почало виділятись молочко.

5. Перемелений мак викладаєте у ківш або каструлю з товстим дном, додаєте цукор, молоко і варите, помішуючи, на повільному вогні. Готова начинка — коли мак всотає всю рідину.

6. Готове тісто розкачайте у прямокутник. Товщина — не більше сантиметра. Змастіть його начинкою, кілька сантиметрів лишіть з боків. Згорніть тісто у рулет. Розріжте його вздовж на дві частини, відступивши пару сантиметрів з одного боку. Скрутіть обидві частини між собою, наче плетете косу, але з двох шматків тіста. Згорніть у віночок і прищепіть один край до іншого.

7. Поставте до духовки, розігрітої до 180 градусів, на 25-30 хвилин, поки ваш віночок не вкриє коричнева скоринка.

Булка з маком, для блогів_1
instagram.com/jb_foodphoto

Смачного!

Більше рецептів читайте тут: instagram.com/jb_foodphoto

Залиште свій коментар

Вибір редакції