Печена качка зі смородиновим соусом

Печена качка зі смородиновим соусом

Птиця за цим рецептом виходить соковитою з дуже хрусткою скоринкою.

Таку печену качку зі смородиновим соусом доволі легко готувати. Є лише кілька нюансів з її запікання. Птиця за цим рецептом виходить соковитою з дуже хрусткою скоринкою. А кисло-солодкий соус зі смородиною задовольнить навіть найвибагливіших гурманів — він так чудово доповнює інтенсивний смак качки! Золотиста печена качка з яскравим соусом одразу створить атмосферу свята за столом.

Перед запіканням качка поливається окропом з усіх боків. Цей спосіб приготування запозичений з китайської кухні, де птицю нерідко перед запіканням поливають окропом або занурюють у нього. Вперше я використала цей метод для приготування качки по-пекінськи — таке поливання окропом допомагає утворитись дуже хрусткій скоринці.

Тільки я вас прошу, після поливання качки окропом, не зводьте все нанівець, запихаючи птицю в огидний пакет для запікання. Де качка більше готується у власному парі, ніж запікається.

Можна спекти птицю ідеально й без пакета, щоб скоринка була хрусткою і колір гарним. Для цього спочатку птиця рум'яниться на високій температурі, а потім повільно доводиться до готовності на значно нижчій.

Домашній качці потрібно більше часу щоб зм'якнути, ніж качці магазинній. Візьміть це до уваги. Але не потрібно нічим її накривати. Якщо качка у вас зріла й добряче підрум'янилась зверху, але ще твердувата, потрібно ввімкнути лише нижній підігрів, вимкнути конвекцію, якщо її використовували, й ще трішки зменшити температуру запікання та потримати птицю додаткових 20 хвилин у духовці. Качка не буде зверху рум'янитись, але м'ясо продовжить запікатись.

Щодо соусу, то він майже повністю готується окремо від качки, але вже після того, як вона спечена. Для соусу потрібно трішки качиного жиру і м'ясного соку, що стекли під час запікання. Залишки жиру нізащо не виливайте. На ньому буде дуже смачна печена картопля. Та й інші страви можна готувати на ньому, як на смальці.

Будьте уважними, карамелізуючи цукор, адже від золотистого відтінку карамелі до чорного кольору паленого цукру всього кілька секунд. Тримайте цибулю та качиний жир напоготові, щоб в потрібний момент вчасно їх додати й різко знизити температуру цукру.

Карамель візьметься грудочками й це нормально, але в процесі нагрівання вона знову розчиниться. Кислота вина та смородини дуже вдало балансують зі смаком соусу.

За бажанням, соус можна приготувати й з іншими ягодами, наприклад, з малиною чи порічками або навіть із журавлиною. Вишні мають дещо іншу структуру і не надто підходять для такого соусу.

Інгредієнти:

  • 1 качка, випатрана й добре вимита.

Для натирання:

  • 1/2 ч. л. кориці;
  • 3 ч. л. солі;
  • 2 ч. л. сушеного майорану;
  • 1 ч. л. чорного свіжо меленого перцю.

Для соусу:

  • 50 г цукру;
  • 50 мл качиного жиру (що стік під час запікання);
  • 1 цибулина, дрібно порізати;
  • 150 г смородини мороженої (можна не розморожувати);
  • 200 мл червоного сухого вина;
  • 100 мл м'ясних соків, що стекли під час запікання качки (можна замінити бульйоном або в гіршому випадку водою, якщо соків не вистачає);
  • 1 паличка кориці.

Приготування покроково:

1) Качку дуже добре помити, помістити до кухонної раковини, на решітці або на тарілці, та добре полити окропом з обох боків. (Шкірка почне скорочуватись та випинатись — це нормально). Обсушити качку паперовим рушником та викласти у жаротривкий посуд. Бажано покласти качку у жаротривкий посуд, куди ви попередньо поклали решітку.

Фото: picantecooking.com

2) У невеликій мисці змішати все для натирання птиці.

Фото: picantecooking.com

3) Натерти качку з усіх боків приготовленою сумішшю і якщо є можливість — залишити її так на добу в холодному місці або холодильнику. Якщо часу немає, можна розігрівати духовку й пекти одразу.

Фото: picantecooking.com

4) За 30 хвилин до запікання, розігріти духовку до 200 ᵒС.

5) Поставити качку до розігрітої духовки й пекти 20 хвилин, після чого зменшити температуру до 150 ᵒС і пекти ще приблизно годину чи півтори, залежно від розміру та віку птиці. Під час глибокого проколювання птиці повинен витікати прозорий сік, а саме м'ясо має бути досить м'яким.

Фото: picantecooking.com

6) Дістати готову качку з духовки. Перекласти на чистий посуд і залишити так на 20-25 хвилин відпочивати. М'ясні соки злити в невеликий посуд та зібрати з їхньої поверхні жир.

Фото: picantecooking.com

7) Тим часом приготувати соус. В невеликий сотейник з товстим дном всипати цукор. Поставити на середній вогонь й прогрівати, поки цукор почне карамелізуватись.

Фото: picantecooking.com

8) Влити качиний жир та додати цибулю. Одразу добре вимішати. Цукор затвердіє, але в процесі прогрівання знову буде розчинятись. Смажити цибулю, часто помішуючи, до м'якості.

Фото: picantecooking.com

9) Влити вино, м'ясні соки та додати смородину з корицею. Довести все разом до кипіння, добре помішуючи, зішкрібаючи з дна цукор і цибулю. Варити 5-8 хвилин на середньому вогні, поки смородина почне розварюватись.

Фото: picantecooking.com

10) Дістати корицю з соусу, а сам соус збити до однорідності за допомогою блендера. Протерти отриманий соус через дрібне сито. Спробувати на смак і якщо потрібно, трішки підсолодити. Соус повинен бути кисло-солодким.

Фото: picantecooking.com

Подавати качку до столу разом з гарячим соусом зі смородини.

Фото: picantecooking.com

Смачного!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com

Повʼязані теми:

Наступна публікація