Подільська паска з сухофруктами

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Ця паска настільки смачна і має таку приємну консистенцію, що її хочеться з'їсти усю до останньої крихти.

Ця великодня паска за рецептом, який я випадково знайшла в старій польській кулінарній книжці. Мене зачепила назва, яка співзвучна із регіоном України, в якому я живу — Поділлям.

Найкрасивіші будинки в моєму рідному Хмельницькому (тоді місто називалося Плоскирів), нагадують про часи, коли в наших краях були поляки (чого не можу сказати про радянські архітектурні жахи). Тому може бути так, що рецепт цей зберігся з тих часів і має деякі регіональні риси.

І не помилилася, бо він певною мірою нагадує за смаком ту паску, яку пекла моя бабуся з лінії мами. Вона була родом зі Сходу України, але готувати навчилася вже в тутешніх місцях, адже приїхала на Поділля зовсім молодою. Тільки зізнаюся, що ця паска ще смачніша!

Ця паска настільки смачна і має таку приємну консистенцію, що її хочеться з'їсти усю до останньої крихти. З нею треба трохи повозитися, тісто липке (воно має бути таким, нехай рука не підніметься борошна підсипати), але якщо все робити правильно і продумати весь процес заздалегідь — все обов'язково вийде!

Кількість порцій: 4 невеликих паски або 2 більші середнього розміру.

Подільська паска, для блогів_1
picantecooking.com

Інгредієнти:

  • 400 мл молока, кімнатної температури;
  • 700 г борошна;
  • 50 г свіжих дріжджів;
  • 1 ст. л. меду;
  • 15 жовтків;
  • 200 г цукру;
  • 1/2 ч. л. солі;
  • 200 г вершкового масла;
  • 1 стручок ванілі, тільки зернятка;
  • 150 г сухофруктів (родзинки, курага, журавлина);
  • 100 мл міцного алкоголю (у мене міцна вишнева настоянка);
  • 1 яйце для змащування поверхні.

Для прикрашання:

Приготування покроково:

За добу до приготування слід внести всі інгредієнти для приготування до кухні. На момент початку приготування вони мають бути кімнатної температури.

1) Сухофрукти залити окропом, залишити на 1 хвилину і відцідити. Залити алкоголем і залишити на 8 годин. Відцідити, зберігаючи рідину.

Подільська паска, для блогів_12
picantecooking.com

2) Довести до кипіння 300 мл молока. У миску насипати 125 г борошна і залити його молоком, що кипить.

Подільська паска, для блогів_8
picantecooking.com

Мішати доти, доки грудок майже не залишиться. Відставити масу в бік, вона має вихолонути до кімнатної температури.

3) Дріжджі розвести в решті молока, додати до заварної маси (після охолодження). Перемішати і залишити на 20 хвилин. 

Подільська паска, для блогів_10
picantecooking.com

Жовтки злегка збити з цукром і сіллю. Масло розтопіть на повільному вогні, трохи остудіть.

Подільська паска, для блогів_11
picantecooking.com

4) Додати до опари решту борошна, ваніль, мед, жовтки з цукром і вершкове масло. Замісити липке тісто. Місити до тих пір, поки маса не буде гладкою, 6-8 хвилин в планетарному міксері на середніх обертах, 12-15 хвилин вручну (тісто липке і процес замісу вручну, м'яко кажучи, не дуже приємний і легкий).

Подільська паска, для блогів_13
picantecooking.com

Накрити миску з тістом трохи вологим рушником і залишити на 1 годину 30 хвилин.

Подільська паска, для блогів_14
picantecooking.com

5) Сухофрукти обкатати в борошні, так щоб вони повністю були оповиті ним.

Подільська паска, для блогів_15
picantecooking.com

Ввести сухофрукти та рідину, в якій вони замочувались, у тісто, яке підійшло, гарненько вимішуючи його вдруге. Місити до рівномірного розподілу сухофруктів у тісті.

Подільська паска, для блогів_16
picantecooking.com

6) Духовку розігріти до 190ᵒС.

7) Форми для пасок змастити рослинною олією.

Подільська паска, для блогів_2
picantecooking.com

Якщо печете в паперових формах (що я дуже рекомендую) — змащувати не треба. Наповнити форми трохи більше ніж на половину (трохи менше ніж на 2/3).

Подільська паска, для блогів_3
picantecooking.com

Накрити форми трохи вологим рушником і залиште на 40-50 хвилин. Тісто має підрости майже доверху.

Подільська паска, для блогів_4
picantecooking.com

8) Змастити поверхню пасок збитим яйцем і поставити до розігрітої духовки. Перші 15 хвилин духовку не відкривати — опадуть паски.

9) Пекти великодні паски до готовності. Час випікання залежить від їх розміру. Верх повинен добре підрум'янитися. Можна зробити тест зубочисткою. Встромлена глибоко в центрі, вона повинна виходити чистою.

10) Дістати готові паски з духовки. Дати 10 хвилин охолонути. Дістати з форм, якщо пекли в них. Якщо в папері, то так і залишити. Паски повинні повністю охолонути перед покриванням глазур'ю.

11) Приготувати білкову глазур і щедро змастити нею поверхню пасок.

Подільська паска, для блогів_5
picantecooking.com

Прикрасити великодню паску сухофруктами і горіхами. Відставити до повного застигання глазурі.

Подільська паска, для блогів_6
picantecooking.com

Відеорецепт приготування Великодньої паски: 

Світлого вам Великодня! Миру вашому дому!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com

Залиште свій коментар

Вибір редакції