Домашній "Празький" торт

Домашній "Празький" торт

Фото: juliya_levicka/ТСН.Блоги

Цей знаменитий шоколадний десерт, та ще й приготований власноруч, точно сподобається вашим рідним.

Мій чоловік — палкий шанувальник чи не всіх смаколиків з його радянського дитинства. Часом не поділяю його консерватизму і готую щось своє. Але ж і коханого інколи потрібно потішити смачненьким!

"Празький" торт — його улюблений. Пам’ятаєте ці шоколадні коржі з шоколадним кремом? Оригінальний рецепт, як легко здогадатись, придумали у столиці Чехії. До речі, торт за ним він геть не користується популярністю серед самих чехів, можливо, тому, що він досить складний.

А от той торт, який ми називаємо "Празьким" і пам'ятаємо з дитинства — на основі фірмового чеського рецепту розробив російський кондитер. Я ж теж вирішила не пасти задніх і трохи змінити рецепт на свій смак, бо крем за радянським ГОСТом видався мені дуже жирним. Отже, нумо готувати!

Вам знадобиться:

Для бісквіта (форма 20-21 см):

  • 4 яйця;
  • 150 г цукру;
  • 110 г борошна;
  • 40 г какао;
  • 30 г крохмалю;
  • чайна ложка розпушувача;
  • 50 г вершкового масла;
  • 50 г води.

Для крему:

  • 200 г вершкового масла;
  • 1 жовток;
  • 20 г води;
  • 300 г згущеного молока;
  • 30 г какао.

Для покриття:

  • 50 г абрикосового або іншого густого джему;
  • 100 г чорного шоколаду;
  • 60 г вершкового масла.
Фото: instagram.com/juliya_levicka

Приготування: 

1. Яйця поділіть на білки та жовтки. Збийте білки з половиною цукру до твердих піків. З іншою половиною збийте жовтки до білого.

2. Поєднайте обидві суміші. Дослідним шляхом з‘ясувала, що робити це краще вінчиком рухами згори донизу. Лопатка сильно вбиває пухирці повітря в ніжні білки.

3. Змішайте борошно, какао, крохмаль та розпушувач.

4. Додайте суху суміш у яєчну. Змішайте знову ж таки вінчиком.

5. В ківшику закип‘ятіть воду з маслом. Гарячу суміш вилийте на тісто, перемішайте вінчиком. Тісто вилийте у змащену форму, поставте у духовку, розігріту до 180 градусів, на 30 хвилин. Готовність перевіряйте зубочисткою.

6. Готовий бісквіт витягніть з духовки, а через 10 хвилин — з форми. Як вихолоне — загорніть у харчову плівку і залиште на ніч в холодильнику. Так бісквіт стане вологим і без просочки буде смачним.

Фото: instagram.com/juliya_levicka

Наступного дня приготуйте крем:

1. Жовток змішайте з водою. Додайте 150 грамів згущеного молока.

2. Поставте на маленький вогонь і варіть до закипання — крем має загускнути і стати схожим на заварний. Дайте вистигнути йому до кімнатної температури.

3. Вершкове масло кімнатної температури збийте до білого, додайте какао і згущене молоко — знову збийте. Додайте вистиглий крем — збийте ще раз.

Зберіть торт:

1. Бісквіт розріжте на три коржі. Робити це краще ножем-пилкою. Візьміть лінійку і розділіть корж умовно на три рівні частини. З чотирьох боків поставте зубочистки — це будуть ваші відмітки. І так, обертаючи по колу, розрізайте.

2. Промастіть коржі кремом. Трохи притискайте, щоб крем рівномірно розподілився. Згори не мастіть! Там буде джем. Обмажте ним горішній корж та боки. Поставте в холодильник на півгодинки охолонути.

3. Тим часом розтопіть у мікрохвильовці імпульсами по 15 секунд шоколад з маслом. Гарненько перемішуйте щоразу — коли все розтопиться і поєднається — це буде ваш ганаш для покриття.

4. Дістаньте торт і вилийте на нього шоколад. Тим, що стікатиме, можна поприкривати дірочки, якщо такі у вас будуть. Покриття має швидко застигнути. Прикрасьте на свій смак — я зробила квіти з залишків крему.

Фото: instagram.com/juliya_levicka

Смачного!

Більше рецептів читайте тут instagram.com/juliya_levicka

Повʼязані теми:

Наступна публікація