Цей знаменитий шоколадний десерт, та ще й приготований власноруч, точно сподобається вашим рідним.
Мій чоловік — палкий шанувальник чи не всіх смаколиків з його радянського дитинства. Часом не поділяю його консерватизму і готую щось своє. Але ж і коханого інколи потрібно потішити смачненьким!
"Празький" торт — його улюблений. Пам’ятаєте ці шоколадні коржі з шоколадним кремом? Оригінальний рецепт, як легко здогадатись, придумали у столиці Чехії. До речі, торт за ним він геть не користується популярністю серед самих чехів, можливо, тому, що він досить складний.
А от той торт, який ми називаємо "Празьким" і пам'ятаємо з дитинства — на основі фірмового чеського рецепту розробив російський кондитер. Я ж теж вирішила не пасти задніх і трохи змінити рецепт на свій смак, бо крем за радянським ГОСТом видався мені дуже жирним. Отже, нумо готувати!
Вам знадобиться:
Для бісквіта (форма 20-21 см):
- 4 яйця;
- 150 г цукру;
- 110 г борошна;
- 40 г какао;
- 30 г крохмалю;
- чайна ложка розпушувача;
- 50 г вершкового масла;
- 50 г води.
Для крему:
- 200 г вершкового масла;
- 1 жовток;
- 20 г води;
- 300 г згущеного молока;
- 30 г какао.
Для покриття:
- 50 г абрикосового або іншого густого джему;
- 100 г чорного шоколаду;
- 60 г вершкового масла.
Приготування:
1. Яйця поділіть на білки та жовтки. Збийте білки з половиною цукру до твердих піків. З іншою половиною збийте жовтки до білого.
2. Поєднайте обидві суміші. Дослідним шляхом з‘ясувала, що робити це краще вінчиком рухами згори донизу. Лопатка сильно вбиває пухирці повітря в ніжні білки.
3. Змішайте борошно, какао, крохмаль та розпушувач.
4. Додайте суху суміш у яєчну. Змішайте знову ж таки вінчиком.
5. В ківшику закип‘ятіть воду з маслом. Гарячу суміш вилийте на тісто, перемішайте вінчиком. Тісто вилийте у змащену форму, поставте у духовку, розігріту до 180 градусів, на 30 хвилин. Готовність перевіряйте зубочисткою.
6. Готовий бісквіт витягніть з духовки, а через 10 хвилин — з форми. Як вихолоне — загорніть у харчову плівку і залиште на ніч в холодильнику. Так бісквіт стане вологим і без просочки буде смачним.
Наступного дня приготуйте крем:
1. Жовток змішайте з водою. Додайте 150 грамів згущеного молока.
2. Поставте на маленький вогонь і варіть до закипання — крем має загускнути і стати схожим на заварний. Дайте вистигнути йому до кімнатної температури.
3. Вершкове масло кімнатної температури збийте до білого, додайте какао і згущене молоко — знову збийте. Додайте вистиглий крем — збийте ще раз.
Зберіть торт:
1. Бісквіт розріжте на три коржі. Робити це краще ножем-пилкою. Візьміть лінійку і розділіть корж умовно на три рівні частини. З чотирьох боків поставте зубочистки — це будуть ваші відмітки. І так, обертаючи по колу, розрізайте.
2. Промастіть коржі кремом. Трохи притискайте, щоб крем рівномірно розподілився. Згори не мастіть! Там буде джем. Обмажте ним горішній корж та боки. Поставте в холодильник на півгодинки охолонути.
3. Тим часом розтопіть у мікрохвильовці імпульсами по 15 секунд шоколад з маслом. Гарненько перемішуйте щоразу — коли все розтопиться і поєднається — це буде ваш ганаш для покриття.
4. Дістаньте торт і вилийте на нього шоколад. Тим, що стікатиме, можна поприкривати дірочки, якщо такі у вас будуть. Покриття має швидко застигнути. Прикрасьте на свій смак — я зробила квіти з залишків крему.
Смачного!
Більше рецептів читайте тут instagram.com/juliya_levicka