Пряна грудинка в цибулинні

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Ця страва своїм смаком і пряністю дасть фору будь-яким купленим ковбасним виробам.

Грудинка зі свинини в цибулинні — це українська класика. Кожен її готує якось по-своєму. За бажання, таким чином можна готувати й сало, але надаю перевагу свинячій грудинці, вона ж животина, хоч інколи готую і те, і те. Оскільки звичайна грудинка в цибулинні страва доволі буденна, то ця пряна, — дуже ароматна і воістину святкова її версія.

Пряна грудинка в цибулинні виходить казково смачною. Старша донька аж очі мружила як смакувала, менша теж не цуралась. Що казати, українська душа не байдужа ні до грудинки, ні до сала. А до такої пряної й поготів. Навіть вибір християнської релігії в Україні князем Володимиром був невипадковим (так, то не був поклик серця, то був прагматичний вибір, що й засвідчує "Повість минулих літ"), бо князю не подобалось, що у мусульманстві, релігії, яку він також брав до уваги, не можна було їсти свинину та пити вино.

Крім того, в українській культурі наявність у хаті сала, ковбас та інших виробів зі свинини, з давніх-давен вважається символом добробуту. Тож їм точно місце на святковому столі, а така грудинка зі свинини варена та маринована в цибулинні, натерта спеціями, своїм смаком та пряністю, дасть фору будь-яким купленим ковбасним виробам.

Перший нюанс приготування будь-чого в цибулинні. Мийте його! Краще за все — замочити цибулиння в мисці з холодною водою на 15-20 хвилин, а потім, в тій мисці, змінюючи воду кілька разів, добре його вимити.

Колись, як я вперше знайомилась з цим методом приготування сала та грудинки, надивилась чимало відео на Youtube, як кладуть сухе цибулиння одразу після чищення до каструлі. Ви знаєте, де та цибуля лежала? Яким добривом ту землю обробляли? Екологічне добриво також, навіть органічного походження, далеко не завжди викликає апетит. Тож мийте цибулиння, хто б що не радив, добре мийте.

Грудинка, для блогів_8
ТСН.ua

Це як з грибами, є два табори: ті, хто їх миє, й ті, хто їх оберігає від зайвої краплинки води, щоб воду не вбирали, й обтирають гриби вологими ганчірками, щіточками тощо. Я мию, бо як подумаю про звірів, які могли над ними стрибати, та птахів, які над ними літали, весь пил та бруд, то, що там та вода. Нехай вбирають... Я волію гриби чисті, нехай вони й натягнуть ту краплинку води. Так і з цибулинням. Але те і те потрібно мити під холодною, проточною водою, не гарячою.

Й щодо самого приготування, то все доволі просто — трішки поварили, вимикаєте й залишаєте доходити до готовності в гарячій каструлі. А далі, спеції можете змінювати. Дехто просто натирає грудинку сирим часником, хтось часником з сіллю та перцем. Я надаю перевагу гранульованому часнику, він не такий різкий та й термін зберігання грудинки одразу стає довшим.

А ще, як додасте до нього прянощів, страва взагалі стає особливою. Склад прянощів, звісно ж, можете змінювати до смаку. До сала, крім перерахованих у складі спецій, дуже добре підходить мелений ялівець, сушений кріп, мелене лаврове листя, білий мелений перець, гострий червоний перець чилі тощо. Тут є де фантазії розгулятись. А солі мені здається в цій грудинці й так достатньо, тож краще не додавати її до натирання.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг свинячої грудинки, порізати великими шматками (в ідеалі по 0,5 кг);
  • 2 великі жмені цибулиння (можна трішки більше, можна менше, приблизно з 10-15 цибулин), добре промити під холодною проточною водою;
  • 2 л води;
  • 150 г солі;
  • 30 г цукру;
  • 1 ч. л. коріандру;
  • 1 ч. л. чорного перцю горошком;
  • 1 лавровий лист;
  • 2 шт. гвоздики;
  • 1/2 ч. л. духмяного перцю горошком;
  • 2 зубці часнику, порізати пластинками.

Для обкачування:

  • 1 ч. л. меленого коріандру;
  • 1 ч. л. чорного меленого перцю;
  • 2 ч. л. гранульованого часнику;
  • 1 ч. л. меленої паприки.

Приготування:

1) Воду, сіль, цукор, цибулиння, спеції та часник помістити у велику каструлю й довести до кипіння.

Грудинка, для блогів_1
ТСН.ua

2) Покласти грудинку в каструлю поміж цибулиння, довести до повторного кипіння, зменшити вогонь до мінімуму, варити 15 хвилин, не накриваючи кришкою.

Грудинка, для блогів_2
ТСН.ua

3) Каструлю з грудинкою зняти з вогню, накрити кришкою й залишити як є на 8-12 годин. Приготування та маринування грудинки продовжиться внаслідок залишкового тепла. Наступного дня дістати її й обтерти від залишків цибулиння.

Грудинка, для блогів_3
ТСН.ua

4) Спеції для натирання змішати разом у глибокій мисці.

Грудинка, для блогів_4
ТСН.ua

5) Щедро натерти кожен шматок грудинки спеціями.

Грудинка, для блогів_5
ТСН.ua

6) Окремо кожен загорнути у фольгу й поставити ще на 24 години в холодильник.

Грудинка, для блогів_6
ТСН.ua

Грудинка готова, можна подавати до столу. Зберігати готову грудинку до 10 днів в холодильнику, загорнутою у фольгу, або ж 4 місяці в морозильній камері.

Грудинка, для блогів_7
ТСН.ua

Смачного!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com

Залиште свій коментар

Вибір редакції