Розкішна паска з цукатами: рецепт

Дата публікації
Перегляди
9166
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Розкішна паска з цукатами: рецепт

Фото: picantecooking.com/ТСН.ua

Приготування цієї паски нелегке, але повірте — результат будет вартий витраченого часу.

Не буду приховувати, я дуже люблю польські рецепти дріжджового тіста, особливо бабок чи пасок. Вони виходять надзвичайно смачними і пухкими, хоч технологія їх приготування має свої нюанси.

Рецепт розкішної великодньої паски адаптовано з польського кулінарного журналу "Kuchnia". Ця великодня паска, або ж бабка, під час випікання збільшує свій об'єм більше ніж у тричі. А після стає легка, мов пух, й жовта від жовтків, як весняне сонце. А смак ніжний, ненав'язливий, з приємним присмаком цукатів з цитрусових.

Приготування цієї паски нелегке, якщо у наявності немає планетарного міксера. У такому разі вам знадобиться багато запалу та сил, витривалість і хороша велика дерев'яна ложка, яка буде імітувати гак планетарного міксера. Саме так! Тісто потрібно інтенсивно мішати ложкою 8-10 хвилин, поки воно не буде добряче тягнутись і набуде однорідної консистенції.

Можна мішати й руками, але тісто рідке, значно рідше, ніж стандартне дріжджове здобне. Що повністю суперечить настановам бабусь чи мам, більшість з яких свято вірять, що до здобного дріжджового тіста потрібно додавати борошна доти, поки воно не перестане прилипати до рук. Але насправді чим більше борошна в такому тісті, тим більш збитою і важкою буде така паска. Тому, готуючи цю паску, забудьте про додаткове борошно і запасіться терпінням. Результат буде того вартий!

Але з таким тістом потрібно бути обережнішим. Вимішувати дуже добре, щоб у достатній кількості виробився глютен — саме він відповідає за пухкість паски. Також необхіодно повністю уникати протягів, а форми з тістом вкладати до духовки ніжно, як спляче немовля до ліжка, — від постукування чи трясіння тісто впаде і вже не підніметься.

Фото: picantecooking.com

Не відчиняти духовку перші 15 хвилин, щоб не було перепадів температури. Раніше жінки в Польщі, які пекли бабки на Великдень, зачинялись у кухні на ключ, щоб ніхто туди не вскочив і не наробив протягу та галасу. А між собою вони розмовляли пошепки, щоб не дай Боже "не потривожити" бабки, які підростають. Адже не було більшої біди та сорому для польської господині на Великдень, як бабки, які не підійшли або впали у духовці.

Якщо у вас вдома є розпилювач води для зволоження рослин або волосся (як у перукарнях), можете допомогти своїм паскам краще вирости та не потріскатись в духовці. Для цього щедро скропіть стінки розігрітої духовки перед вкладанням пасок для випікання.

Одну паску я декорувала масляною глазур'ю, а іншу — цукровою пудрою, щоб було видно мигдаль. Цього разу у мене на білки були інші плани, але якщо віддаєте перевагу саме білковій глазурі — її рецепт знайдете тут.

Фото: picantecooking.com

Кількість порцій: 2 великих чи 3 менших паски.

Інгредієнти:

  • 60 г свіжих дріжджів;
  • 150 г цукру;
  • 500 г борошна;
  • 250 мл молока кімнатної температури;
  • 8 жовтків;
  • 150 г вершкового масла;
  • 80 г цукатів;
  • 100 мл рому чи коньяку;
  • вершкове масло для змащування форм;
  • борошно для обкачування цукатів та посипання форм;
  • мигдаль (за бажанням)
  • масляна глазур для декорування.

Приготування покроково:

1) Цукати залити ромом і залишити на 1-2 години, можна довше.

Фото: picantecooking.com

2) Дріжджі розчинити в молоці.

Фото: picantecooking.com

3) Вершкове масло розтопити і відставити в бік трохи охолонути.

4) Жовтки збити з цукром до однорідності. Додати борошно, молоко з дріжджами та тепле, але не гаряче, вершкове масло. Замісити липке, але однорідне тісто. Місити 4-5 хвилин на середніх обертах планетарним міксером або 8-10 хвилин у глибокій мисці руками або інтенсивно дерев'яною ложкою.

Фото: picantecooking.com

5) Накрити миску кришкою або злегка вологим кухонним рушником і поставити в місце без протягів на 1,5-2 години. Тісто повинно збільшитись вдвічі.

Фото: picantecooking.com

6) Цукати відцідити, обкатати у невеликій кількості борошна і додати до тіста. Вимісити тісто знову.

Фото: picantecooking.com

7) Форми для пасок чи бабок змастити тонким шаром вершкового масла та посипати борошном. Якщо є бажання, на дно форми для бабки, викласти мигдаль, на який потім виливається тісто.

Фото: picantecooking.com

8) Наповнити підготовлені форми тістом не більше ніж на 1/3 і залишити за кімнатної температури в місці без протягів на одну годину підходити.

Фото: picantecooking.com

Тісто повинно заповнити майже всю форму.

Фото: picantecooking.com

9) Тим часом духовку розігріти до 180ᵒС.

10) Обережно, але впевнено, вставити форми з тістом, що підійшло до розігрітої духовки. Якщо є зволожування для квітів чи волосся (як в перукарні), щедро скропити стінки духовки водою і швидко закрити дверцята. Перші 15 хвилин духовку не відкривати. Пекти паски, поки зубочистка, встромлена глибоко у центр, буде виходити сухою.

Фото: picantecooking.com

11) Дістати паски з духовки, залишити на 5 хвилин, щоб спав жар, і обережно дістати з форми на решітку для вистигання, або, якщо решіток нема, просто на робочу поверхню. Залишити так до вистигання.

Фото: picantecooking.com

12) Вистиглі паски чи бабки прикрасити білковою, масляною глазур'ю або просто посипати цукровою пудрою.

Фото: picantecooking.com

Смачного!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com

Наступна публікація