Шоколадна паска з родзинками

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Якщо любите експериментувати на кухні, спробуйте приготувати таку паску — результат вас приємно здивує.

Зізнаюсь, ця шоколадна паска — моя перша здобна шоколадна випічка. До цього я ніколи не мала справу з подібним тістом, але на цьому вже точно не зупинюсь. Результат був настільки вдалий, що шоколадна паска тепер у мене в фаворитах, оскільки я люблю і здобу, і шоколад.

Однак одразу попереджу, що прихильникам традиційної великодньої випічки цей варіант не обов'язково сподобається. В той час, коли ми з дітьми нею так тішились, мої батьки зробили вибір на користь звичної для них паски. Гадаю, якби це тісто було спечене у формі булочок, а не паски, до якої всі мають свої очікування, то вони б здобули більше ентузіазму у старшого покоління. А для себе я визначилась, що шоколадна паска буде тепер щорічним доповненням мого різноманіття великодньої випічки.

Цей рецепт, як і величезну кількість рецептів на сайті, я розробила, керуючись власним досвідом та смаком. І, як часто буває з випічкою, мусила її переробляти, коригуючи як консистенцію тіста, так і солодкість, — аж поки не отримала результат, який мене задовольнив.

До речі, перед тим, як взятись за цю паску, я довго вагалась, за рахунок чого зробити її шоколадною: какао, шоколаду чи какао і шоколаду. І зупинилась на варіанті виключно какао, але найкращої якості, яке тільки знайшла (замовляла в інтернет-магазині для кондитерів).

Шоколадна паска, для блогів_1
picantecooking.com

Справа у тому, що шоколад, застигаючи, твердне. Може, не до початкової консистенції, але все одно занадто твердої, щоб додавати його до тіста, яке цінують передусім за те, що воно дуже пухке. Шоколад не сприяв би легкості тіста, а навпаки — обтяжив би його. 

Кількість цукру у цій шоколадній пасці звичайна, але вона здається менш солодкою через какао. Тому якщо любите дуже солодку випічку, можна замінити родзинки краплями з білого або чорного шоколаду (правда, такого не буде видно в пасці), й паска буде ще шоколаднішою. Або ж просто додати до тіста ще 30 г цукру, але не більше, бо це вже суттєво вплине на тісто.

Щодо тіста, то і для цієї паски воно доволі липке, але, гадаю, мої постійні читачі та кулінари вже до такого звикли. Адже пам'ятаєте: вологе тісто = пухка паска? Якщо забули, то нагадую. І не смійте підсипати ще борошна.

Щодо глазурі, то я використала цукрову глазур з желатином. А загалом, до шоколадної паски підійде будь-яка глазур за моїм рецептом.

Інгредієнти:

Для опари:

  •  150 г борошна;
  •  30 г свіжих дріжджів;
  •  200 мл молока;
  •  20 г цукру.

 Для основного тіста:

  •  350 г борошна;
  •  40 г какао;
  •  130 г цукру;
  •  8 жовтків;
  •  120 г вершкового масла, розтопити;
  •  цедра 1 апельсина, дрібно натерти;
  •  щіпка солі.

Крім того:

  • 150 г родзинок;
  •  50 мл рому;
  •  50 г борошна;
  •  улюблена глазур для паски.

Приготування:

1) Родзинки помістити до невеликої миски, залити окропом, залишити на 2 хвилини, відцідити й залити ромом. Залишити набрякати.

Шоколадна паска, для блогів_3
picantecooking.com

2) Приготувати опару. Для цього у глибоку миску чи чашу планетарного міксера помістити молоко та дріжджі. Мішати до повного їх розчинення дріжджів. Додати борошно й вимішати все вінчиком до однорідності. Накрити миску кришкою чи харчовою плівкою й залишити на 30 хвилин за кімнатної температури.

Шоколадна паска, для блогів_2
picantecooking.com

3) До опари, яка підросла, додати решту борошна для тіста, какао, цукор, жовтки, цедру та масло. Замісити липке, в'язке тісто. Можна місити 4-5 хвилин на середніх обертах в планетарному міксері або з насадками "гачки" ручним міксером. Можна просто руками або дерев'яною ложкою, 7-8 хвилин.

Шоколадна паска, для блогів_8
picantecooking.com

4) Накрити миску з тістом кришкою чи харчовою плівкою й залишити на півтори години за кімнатної температури, поки тісто виросте удвічі.

Шоколадна паска, для блогів_10
picantecooking.com

5) Коли тісто виросло, обім'яти його й додати родзинки разом з ромом, виклавши їх на поверхні тіста. Присипати рештою борошна і ще раз добре все вимішати до рівномірного розподілення родзинок в шоколадному тісті.

Шоколадна паска, для блогів_11
picantecooking.com

6) Якщо випікаєте в сталевих формах, тоді 2-3 невеликі змастити тонким шаром вершкового масла та посипати борошном, струсивши зайве. Або приготувати паперові форми для пасок.

7) За допомогою великої ложки для накладання або навіть руками, змастивши їх рослинною олією, розділити тісто на частини та викласти у форми так, щоб заповнити їх трішки більше ніж на 1/4.

Шоколадна паска, для блогів_4
picantecooking.com

8) Накрити форми з тістом ледь вологим рушником та залишити за кімнатної температури підходити або вставити у вимкнену духову шафу, щоб точно не було протягів. Залишити, поки тісто дійде практично доверху форми, на 1,5-2 години.

Шоколадна паска, для блогів_5
picantecooking.com

9) Далі духовку розігріти до 170ᵒС з нижнім підігрівом та конвекцією, якщо така є.

10) Коли духовка розігрілась, вставити паски та пекти 30-40 хвилин. Поверхня пасок повинна добре підрум'янитись. Можна також зробити тест зубочисткою, встромивши її глибоко у центрі. Якщо вона виходить сухою, паски готові.

Шоколадна паска, для блогів_6
picantecooking.com

11) Дістати спечені шоколадні паски з духовки й залишити вистигати на робочій поверхні. Якщо випікали паски в залізних формах, то через 5 хвилин вистигання дістати їх з форм. Залишити до повного вистигання.

Шоколадна паска, для блогів_12
picantecooking.com

12) Коли паски вистигли, приготувати глазур.

Шоколадна паска, для блогів_13
picantecooking.com

Змастити поверхню пасок глазур'ю та прикрасити за власним бажанням. Залишити прикрашені паски за кімнатної температури до застигання глазурі.

Шоколадна паска, для блогів_7
picantecooking.com

Смачного!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com

Залиште свій коментар

Вибір редакції